Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

EK rozšírila zoznam Európskeho dedičstva, pribudli aj české lokality

Napísal Róbert Bosák, 02.04.2020

Zoznam Európskeho dedičstva, v ktorom sa nachádzajú tie najvýznamnejšie historické, architektonické či estetické miesta Európy, je opäť pestrejší. Európska komisia (EK) ho aktuálne rozšírila o 10 nových lokalít, medzi ktorými má svojich zástupcov aj Česko.

 

Po 31. marci je v zozname Európskeho dedičstva (The European Heritage Label) už 48 lokalít. EK doň zaradila ďalších 10 miest z rôznych krajín starého kontinentu. Miesto medzi nimi sa ušlo aj vybraným českým lokalitám, ktoré majú podľa poroty zodpovednej za výber celoeurópsky význam.

 

Čo je Európske dedičstvo

 

The European Heritage Label je akousi európskou obdobou UNESCA. Jeho zoznam tvoria vybrané lokality, ktoré zohrávali dôležitú úlohu buď pri formovaní európskych dejín, alebo v rámci novodobej európskej integrácie. Zaradením do zoznamu zároveň získavajú značku Európskeho dedičstva, čím sa automaticky stávajú atraktívnejšie aj pre turistov.

Zdroj: ec.europa.eu


Noví zástupcovia z Česka:

 

Zámok Kynžvart – Vyhľadávaný zámok si získal pozornosť Európskej komisie najmä kvôli svojej diplomatickej funkcii. Niekdajší rakúsky kancelár Klemens von Metternich ho totiž nevyužíval iba na súkromné účely. Zámok slúžil aj ako reprezentatívne sídlo, v ktorom vítal popredných európskych štátnikov.

Zdroj: zamek-kynzvart.eu


Kolónia Baba (Praha) a Kolónia Nový dům (Brno) – Dve významné české vilové kolónie z medzivojnových čias sa do zoznamu dostali v rámci jednotného zápisu Werkbund Estates. Spolu so sídliskami v Stuttgarte, Viedni a Wroclave sú cenným pozostatkom medzivojnovej architektúry, ktorá po 1. svetovej vojne udala smer bytovej výstavbe v celej strednej Európe.

Zdroj: Martin Strachoň – Wikimedia Commons


V zozname je aj Olomoucký hrad

 

Vyššie uvedené lokality sa v zozname Európskeho dedičstva zaradili k už stálemu zástupcovi, ktorým je Olomoucký hrad. Ten si vyslúžil zápis Európskej komisie vďaka svojej historickej aj estetickej hodnote. Zaradeniu do zoznamu pomohlo aj miestne Arcidiecézne múzeum, ktoré ukrýva jednu z najcennejších sakrálnych zbierok v krajine.

Zdroj: turistika.cz


Kým počet českých lokalít v tomto zozname pomaly rastie, naši zástupcovia sa v aktuálnej desiatke nováčikov neobjavili. Európska komisia však bude tento zoznam opäť rozširovať, takže šanca na zápis medzi prestížnu elitu žije naďalej.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: ec.europa.eu, zamek-kynzvart.eu, Martin Strachoň – Wikimedia Commons, turistika.cz