Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Earthship – sebestačné domy z odpadu vraj prežijú katastrofy

Napísal Róbert Bosák, 04.12.2016

Vo včerajšom článku o vlniacom dome sme si naznačili, že príbytky z „nezničiteľných“ materiálov budú budúcnosťou stavebníctva. Tejto teórii verí aj autor hŕstky amerických domov postavených z odpadu, ktoré vraj prežijú akúkoľvek katastrofu.

 

Myšlienka rozvoja realizácie odolných domov schopných vydržať akékoľvek podmienky sa v USA rozmáha už dlhšie. Dobrým príkladom bol Wave House z Los Angeles, na ktorého projekt obohatený prítomnosťou špeciálnych materiálov využívaných v NASA, sme sa pozreli včera. Podobný cieľ výstavby má ďalší z amerických architektov, no jeho diela sú realizované z odpadu, čo neznie ako nezničiteľný materiál schopný odolať všetkým druhom katastrof.

 

Sebestačné ekologické bývanie na netradičný štýl

 

Proti domom postaveným vďaka vyprodukovanému odpadu nemusíme namietať vôbec nič. Viacero projektov tohto typu sa ukázalo ako šetrných, sebestačných, útulných a dokonca aj kvalitných. Avšak pri snahe označiť takéto objekty za odolné voči prírodným katastrofám či rovno jadrovým útokom sa v nás vynárajú pochybnosti. No práca Michaela Reynoldsa nás milo prekvapí, pretože jeho diela dokážu to, čo sa nedarí ani drahým a luxusným projektom.

Zdroj: www.fhshh.com

 

Super odolné domy postavené z odpadu

 

Earthship, ako bol každý z Reynoldsových sebestačných domov pomenovaný, nájdeme vo viacerých kútoch Nového Mexika. Za viac ako 40 rokov ich tu vybudoval niekoľko, pričom každý z nich vraj dokáže ochrániť obyvateľov pred ničivými pohromami, na čo postačí bežný domáci odpad. Čo je však pre obyvateľov dôležitejšie, tieto príbytky sú vďaka inštalovaným solárnym panelom, veterným turbínam a strechám zachytávajúcim dažďovú vodu nezávislé a nemusia sa napájať na energetické spoločnosti, čo minimalizuje náklady.

Zdroj: www.democracynow.org


Alternatívne materiály využívané pri realizácii projektov Earthship:

 

- pneumatiky z áut, na konštrukcie domu

- plastové fľaše, ako súčasť fasády a stien

- hlina a slama, slúžia ako izolačný materiál

Zdroj: www.democracynow.org

  

Za pozornosť stojí exkluzívny dizajn

 

Na Reynoldsových domoch je bez ohľadu na ich kvalitu a praktické využitie niečo jedinečné. A to je práve dizajn, ktorý je na rozdiel od iných sebestačných domov z odpadu a prírodných materiálov fascinujúci. Autor sa pohral s kombináciou farieb a rozmiestnením doplnkov tak kreatívne, že niektoré z objektov pôsobia priam rozprávkovým dojmom.

Zdroj: www.democracynow.org

 

Návrhy Reynoldsových domov sú výnimočnou ukážkou trvalo udržateľnej výstavby a popri všetkých tých ekologických projektoch ponúkajú skutočný nadštandard. Architekt tým snáď definitívne potvrdil, že aj tento spôsob výstavby môže priniesť krásu a elegantné prevedenie bývania.

 

Text : Róbert Bosák

Foto  : fhshh.com, democracynow.org