Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Dubaj chystá rekordne veľký projekt na ochranu koralových útesov

Napísal Róbert Bosák, 01.11.1999

Biológovia aj ochranári upozorňujú na problém súvisiaci s úbytkom koralových útesov už pár rokov. Týmto problémom trpí aj pobrežie Perzského zálivu, kde zníženie plochy koralových útesov dosiahlo už vyše 70 %. Aj preto sa tím vedcov a developerov spojil za účelom prípravy projektu, ktorého úlohou bude koralové útesy v okolí Dubaja chrániť.

 

Podľa viacerých štúdií dosahuje plocha koralových útesov v pomere k ploche oceánov len 1 %. Ich deficitom trpí aj Perzský záliv vrátane dubajského pobrežia, kde bolo množstvo útesov zničených v dôsledku priemyselnej expanzie a sčasti aj kvôli zmenám klímy, ktoré prispievajú k redukcii týchto plôch. Zastaviť by ju mal práve projekt od spoločnosti Kleindienst Group.

 

Nové laboratórium na obnovu života koralov

 

Pripravovaný projekt je súčasťou návrhu megalomanského multifunkčného rezortu Heart of Europe, ktorý sa čoskoro stane súčasťou Dubaja a jeho okolitých vôd. Realizácia obrovského rezortu istou mierou takisto prispeje k ohrozeniu života pod hladinou zálivu, čomu sa uvedená spoločnosť snaží predísť výstavbou The Coral Institute. Ide o veľké laboratórium, ktoré má slúžiť ako vedecké centrum zamerané na ochranu a regeneráciu vybraných druhov koralov.

Zdroj: saudigazette.com.sa

 

Chrániť a obnovovať sa bude vyše 20 druhov

 

V laboratóriu so špeciálne upraveným prostredím vytvárajúcim vhodné podmienky pre život koralov sa bude pracovať s vyše 20 druhmi. Pôjde o prírodné koraly vyskytujúce sa priamo v Perzskom zálive, ktoré sa po ukončení procesu fragmentácie spojenej s ošetrením a obnovou koralov budú môcť umiestniť priamo pod hladinu vody v zálive. Na dno zálivu však pôjdu až po 2-4 rokoch, kedy budú dostatočne veľké. Tomu bude predchádzať „pestovanie“ v umelých nádržiach, ktoré budú súčasťou laboratória.

Zdroj: saudigazette.com.sa

 

Plocha koralových útesov dosiahne až 500 km²

 

Spoločnosť Kleindienst Group sa ohľadom realizácie a prevádzky laboratória netají veľkými ambíciami. Jej vedenie očakáva, že vďaka projektu The Coral Institute sa plocha koralových útesov v Perzskom zálive rozšíri minimálne až na 500 km². Tým sa aspoň trochu zvýši podiel koralových útesov v pomere k celosvetovej ploche oceánov. Prvé výsledky rekordne veľkého laboratória by mohli byť viditeľné už o 4-6 rokov.

Zdroj: thrillark.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: kleindienst.ae

Zdroj foto: saudigazette.com.sa, thrillark.com