Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Drony v stavebníctve – kontrolovať budú sklo na mrakodrapoch

Napísal Róbert Bosák, 24.01.2020

Po robotoch a 3D tlačiarňach sa o väčšiu expanziu v stavebníctve snažia už aj drony. Ich schopnosti môžu byť využívané napríklad pri rizikových výškových činnostiach. Jednou z nich má byť práve kontrola sklenených plôch na mrakodrapoch.

Zdroj: MENG Xiangdong


Prvé kroky k dosiahnutiu tohto cieľa sú spravené. Jeden z inštitútov patriaci Čínskej akadémii vied totiž prišiel s tzv. autonómnym dronom navrhnutým na účely kontroly sklenených tabúľ výškových budov. Vedci už vykonali aj prvé testy, ktoré naznačili, že po istých vylepšeniach bude dron schopný túto prácu vykonávať naplno.

Zdroj: MENG Xiangdong


Cieľom je sledovanie tlaku sklenených tabúľ

 

Dôvodom navrhnutia dronu je snaha kontrolovať, či sú hodnoty tlaku v sklenených tabuliach mrakodrapov optimálne. Aj od nich závisí, ako pevne je tabuľa pripevnená ku konštrukcii a či sú potrebné nejaké zásahy vedúce k jej uchyteniu. Miesto ľudí to má po novom zisťovať tento 6-vrtuľový dron navrhnutý presne tak, aby dokázal získať takéto údaje rýchlo, ľahko a hlavne hodnoverne.  

 

Ako má kontrola pomocou dronu prebiehať:

 

- na tele dronu je pripevnené pohyblivé rameno so špeciálnymi tlakovými senzormi

- po tom, čo sa dron priblíži k objektu, rameno sa začne pritláčať k sklenenej tabuli

- o okamžité pribrzdenie dronu brániace kolízii s tabuľou sa postará riadiaci senzor

- senzory v ramene dronu začnú merať a zaznamenávať údaje o hodnotách tlaku

 

Rýchlejšia, lacnejšia a bezpečnejšia kontrola

 

Ak sa testovaný dron osvedčí a dokáže plniť požadované nároky, spomínané kontroly budú podstatne rýchlejšie a lacnejšie. Dron totiž dokáže okamžite vzlietnuť a za pomerne krátky čas absolvovať celý proces merania. Ten v súčasnosti vykonávajú ľudia, ktorí sa prácou vo výškach vystavujú rizikám, čo sa použitím dronu eliminuje. Zároveň sa tým zrýchli priebeh kontroly a tiež ušetria peniaze vynaložené na logistiku, ktorú je nutné podstupovať v prípade práce vykonávanej človekom.

 

Čínski vedci pokračujú v testoch a hľadajú čo najefektívnejšie riešenia na zlepšenie vlastností ich vynálezu. Prvé kontroly mrakodrapov by tak mohli prebehnúť ešte tento rok. Dovtedy by malo prísť k návrhom ďalších dronov, ktoré budú rôznymi spôsobmi pomáhať v stavebníctve.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Chinese Academy of Sciences, MENG Xiangdong