Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Dotácie PSK pomohli zrekonštruovať 4 národné kultúrne pamiatky

Napísal Róbert Bosák, 29.11.2022

V Prešovskom kraji sa pokračuje s rekonštrukciou pamiatok. Do zoznamu obnovených objektov v posledných mesiacoch pribudli aj 4 národné kultúrne pamiatky. Ich obnova sa financovala aj s pomocou dotácií z Prešovského samosprávneho kraja.

 

Prešovský samosprávny kraj podporuje financovanie rekonštrukcií pamiatok na území kraja prostredníctvom Výzvy pre región. V rámci programu poskytuje mestám a obciam dotácie na obnovu významných pamiatok v celom kraji. Počas tohto roka bolo peňažnými prostriedkami  z tohto programu podporených 23 pamiatok. Nechýbali medzi nimi ani 4 národné kultúrne pamiatky vo vybraných východoslovenských obciach.

 

Kostol v Šambrone (okres Stará Ľubovňa)

 

Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky v dedinke Šambron patrí medzi významné sakrálne pamiatky. Jeho alarmujúci stav vyžadoval rozsiahlu sanáciu, ktorú sa podarilo uskutočniť aj vďaka peniazom získaným z programu Výzva pre región. Zrekonštruované boli obvodové steny aj fasáda na kostolnej veži.

Zdroj: wikipedia.org – Jozef Kotulič

 

Kostol v Kamienke (okres Stará Ľubovňa)

 

V okrese Stará Ľubovňa sa s pomocou peňazí získaných v rámci dotačného programu Výzva pre región obnovila aj druhá zo 4 národných kultúrnych pamiatok. Historicky cenná sakrálna stavba z konca 18. storočia má opravenú fasádu a vynovené vnútorné priestory. Súčasťou prác bola aj úprava okolia kostola.

 

Kostol v Brezovičke (okres Sabinov)

 

Rekonštrukčné práce podstúpil aj Kostol sv. Martina z Tours v dedine Brezovička. Sanáciou prešla kostolná veža, ktorá bola pred renováciou objektu z konca 13. storočia vo veľmi zlom stave. Rekonštrukcia pomohla vrátiť jej vzhľadu čistotu a eleganciu, akou disponovala po malej barokovej úprave v 1. polovici 18. storočia.

 

Kostol v Osadnom (okres Snina)

 

V zlom stave bol ešte pred niekoľkými mesiacmi aj pravoslávny kostol v Osadnom. Objekt je známy kryptou pod kostolom, do ktorej boli zo zrušeného vojenského cintorína presťahované pozostatky tiel vojakov. Návšteva krypty sa dá v súčasnosti spojiť s prehliadkou obnoveného interiéru, v ktorom sa očistili vzácne nástenné maľby a aplikoval ochranný penetračný náter. Aj pri tejto rekonštrukcii boli využité peniaze zo zdrojov PSK, ktorý vynaložil na obnovu týchto pamiatok vyše 80 000 €.

Zdroj: muzeum.sk

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – tasr.sk

Zdroj foto: wikipedia.org – Jozef Kotulič, muzeum.sk