Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Domy z cédrového dreva – za a proti

Napísal Róbert Bosák, 07.02.2020

Podľa mnohých je céder považovaný za drevinu s najlepšími vlastnosťami na realizáciu drevostavieb. Iní ale oponujú viacerými mínusmi, hlavne slabšou dostupnosťou a s tým spojenou vyššou cenou. Ako to je s cédrovým drevom a na ktoré plusy a mínusy sa treba pri jeho využití zamerať?

Zdroj: panabodehomes.com


Céder je na výstavbu zrubov alebo iných drevených domčekov ako stvorený. Keďže sa jedná o strom s horským pôvodom, drevo z neho je priam predurčené k čistote, vysokej odolnosti aj elegantnému vzhľadu. Nielen tieto plusy sa dajú uplatniť pri realizácii rôznych druhov budov. Napriek tomu však cédrové domy nie sú tou najlepšou voľbou pre každého.

Zdroj: idesignarch.com


+ Elegantný vzhľad

Majitelia drevostavieb si obzvlášť zakladajú na elegantnom dizajne. Pri cédrovom dreve s ním rátať môžu, bez ohľadu na to, na aký druh cédra vsadia. Každý z druhov totiž okrem jemného odtieňa disponuje aj peknou vzorovanou textúrou.

 

+ Tepelnoizolačné vlastnosti

Popri elegantnom vzhľade je kľúčová hlavne praktická stránka a kvalitatívne vlastnosti. Céder možno považovať za drevo so skvelými tepelnoizolačnými vlastnosťami, vďaka čomu sa stará o tepelný komfort a zároveň prispieva k vyššej úspore výdavkov za energie.

 

+ Drevo s príjemnou vôňou

Komfort vyplývajúci z využitia cédra nesúvisí len s tepelnou pohodou. Pohodlie v interiéroch takýchto domov zvyšuje aj jemná vôňa, ktorá nielenže spríjemňuje pobyt v budove, ale pôsobí aj ako prirodzený odpudzovač hmyzu.

 

+ Odolnosť voči plesniam

Cédrové domy nie sú odolné len voči hmyzu. Keďže sa vedia vyrovnať aj s prípadnou vyššou vlhkosťou, dokážu odolávať aj plesniam a iným ochoreniam dreva spôsobených prítomnosťou húb.

Zdroj: fordaq.com


- Krehkosť štruktúry dreva

Napriek tomu, že cédrové drevo je odolné voči vlhkosti a plesniam, jedným z jeho najväčších mínusov je krehkosť samotnej štruktúry dreviny. Tú spôsobujú kratšie vlákna, kvôli ktorým je využitie cédra menej vhodné pri viac zaťažovaných konštrukciách, napr. pri nosných trámoch.

 

- Nevhodné v surovom stave

Surové cédrové drevo sa pri realizácii používať nemá. Pri začatí kúrenia by totiž konštrukcie utrpeli teplotný šok vedúci k vzniku trhlín. Ako prevencia pred takýmto mínusom sa odporúča vsádzať výhradne na vysušené drevo.

 

- Nižšia dostupnosť dreviny

Nie je nedostupné, no ani nezapĺňa trh. Vzhľadom na jeho kanadský či sibírsky pôvod sa musí dovážať, s čím stúpajú aj náklady na jeho kúpu. To ešte viac zvyšuje jeho nedostupnosť, ktorá bráni väčšiemu cédrovému boomu v našich končinách.

Zdroj: booking.com


Zaujímavosť na záver: Cédrové lesy údajne disponujú jednou z najvyšších úrovní čistoty ovzdušia, pod ktorú sa výrazne podpisujú práve tieto stromy. Aj preto má využitie cédrového dreva pri výstavbe domov prispieť k vytváraniu zdravšieho vnútorného prostredia v objekte.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: kedrovyterem.com, panabodehomes.com, idesignarch.com, fordaq.com, booking.com