Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Domácnosti budú od januára platiť za plyn a elektrinu viac

Napísal Róbert Bosák, 03.12.2019

To, o čom sa v kuloároch už dlhšie otvorene hovorí, je oficiálne potvrdené. Zdražovanie plynu a elektriny od roku 2020 je realitou. Domácnosti si tak od januára priplatia za ich dodávku.

 

Zdražovanie plynu a elektriny vyplýva z rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten avizoval zvyšovanie cien na základe ich vývoja na burzách počas posledných mesiacov. To sa následne premietne aj do koncových cien, ktoré  zavedú dodávateľské firmy s platnosťou od 1. januára 2020.  

 

Plyn zdražie priemerne o necelých 5 %

 

Smerodajnou pre zdražovanie plynu v budúcom roku sa stala výška priemernej ceny plynu na nemeckej burze. Tá v sledovanom období od 1. októbra 2018 do 30. septembra 2019 stúpla až o 8,59 %. Na základe tohto rastu ÚRSO rozhodol o budúcoročnom zdražení, čoho výsledkom bude priemerné zvýšenie koncových cien plynu pre slovenské domácnosti o 4,94 %.

Zdroj: www.pixabay.com


Ceny elektriny budú vyššie až o 9 %

 

O niečo viac si domácnosti priplatia aj za elektrinu. Pri rozhodovaní o zvýšení jej ceny ÚRSO vychádzal z cien elektriny na pražskej burze. Tie v 1. tohtoročnom polroku medziročne stúpli až o 28 %, čo sa budúci rok odrazí aj na jej koncových cenách. Slovenské domácnosti ju budú odoberať za ceny vyššie priemerne o 9 %.

Zdroj: www.pixabay.com


Uvedené hodnoty platia pre nárast celkových koncových cien. V tých už budú započítané aj tzv. sieťové poplatky. Majitelia domácností tak za plyn zaplatia priemerne maximálne 4,94 % a za elektrinu do 9 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com