Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Dom umenia v Piešťanoch bol zapísaný medzi národné kultúrne pamiatky

Napísal Róbert Bosák, 07.06.2022

Celoslovenský zoznam národných kultúrnych pamiatok bol rozšírený o ďalšie dielo. Po najnovšom doň pribudol piešťanský zástupca. Prestížny štatút sa ušiel miestnemu Domu umenia.

 

Podnet na zapísanie budovy Domu umenia Piešťany medzi národné kultúrne pamiatky bol iniciovaný už v roku 2019. S podnetom prišli združenia DOCOMOMO Slovensko a Čierne diery. Ich iniciatíva priniesla požadovaný výsledok. Významné architektonické dielo zo 70. rokov 20. storočia sa po 3 rokoch dostalo medzi najvýznamnejšie kultúrne pamiatky v krajine.

Dom umenia Piešťany, Zdroj: piestany.sk

 

Unikátne dielo slovenskej moderny

 

Piešťanský Dom umenia si vyslúžil cenný zápis do zoznamu národných kultúrnych pamiatok z niekoľkých dôvodov. Ocenená bola najmä jeho architektonická hodnota a jej zachovanie pre budúce generácie. Budova navrhnutá architektom Ferdinandom Milučkým je považovaná za unikátne dielo slovenskej moderny, ktoré sa podarilo zachovať funkčné a esteticky jedinečné aj po viac ako 40 rokoch od výstavby.

Dom umenia Piešťany, Zdroj: artstreetecture.com


Budova so spoločenskou hodnotou

 

Zachovanie pôvodného vzhľadu aj funkcie nezvyšuje Domu umenia iba architektonickú, ale aj spoločenskú hodnotu diela. Budova bola vybudovaná ako kultúrne a spoločenské stredisko, ktorým je dodnes. Aj po viac ako 40 rokoch je naďalej centrom, v ktorom má kultúra stabilné miesto. Renomé piešťanského objektu zvyšuje aj významné historické prvenstvo. Objekt bol prvou mimobratislavskou stavbou divadla zrealizovanou po 2. svetovej vojne.

Dom umenia Piešťany, Zdroj: domumenia-piestany.sk


Zapísaním budovy medzi národné kultúrne pamiatky sa renomé piešťanského Domu umenia ešte zvýši. Významnejší štatút môže kultúrnemu stredisku v budúcnosti pomôcť pri získavaní finančných prostriedkov na obnovu. Zároveň môže prispieť k zvýšeniu návštevnosti podujatí či záujmu o nové komentované prehliadky budovy, ktoré začali prebiehať od prvého júnového víkendu.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: piestany.sk, artstreetecture.com, domumenia-piestany.sk