Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Do európskych nehnuteľností sa vlani investovalo „len“ 275 mld. €

Napísal Róbert Bosák, 08.02.2021

Aktivita investorov na európskom realitnom trhu bola vlani pomalšia ako v predošlých rokoch. Uzatváranie obchodov brzdili najmä obavy z finančných dopadov koronakrízy. Aj to bolo dôvodom, pre ktorý sa do nehnuteľností v Európe investovalo „len“ 275 mld. €.

Zdroj: www.propertywire.com 


Vzhľadom na obavy z dopadov koronakrízy sa ešte pred pár mesiacmi objavovali prognózy, že objem investícií do európskych nehnuteľností za rok 2020 nedosiahne ani 200 mld. €. Tie sa nakoniec nenaplnili. Investori nakoniec zabrali a v jednotlivých krajinách zvýšili aktivitu. Celoročný objem investícií sa tak do konca roka vyšplhal aspoň na 275 mld. €.

Zdroj: www.marketingmanchester.com 


Pokles objemu zaznamenal až 17 %

 

Napriek narastajúcej aktivite investorov to už na lepší výsledok nestačilo. Objem investícií do európskych nehnuteľností za rok 2020 sa tak v porovnaní s predošlým rokom výrazne znížil. Podľa čísel spoločnosti CBRE dosiahol medziročný prepad až 17 %, čo je jeden z najvyšších poklesov za posledné roky. Nie všetky segmenty sa však dostali do mínusových čísel. Nárast zaznamenali najmä nehnuteľnosti z oblasti zdravotníctva, do ktorých sa investovalo až o 13 % viac peňazí ako v roku 2019. Viac investícií išlo aj do industriálnych nehnuteľností a do segmentu s nájomným bývaním, ktoré si medziročne polepšili o 7 %, resp. 6 %.

 

Najviac sa investovalo v Nemecku

 

Pod dvojciferný prepad sa podpísal pokles objemu investícií vo viacerých krajinách, ktoré sú stabilnými lídrami v rebríčku krajín s najvyšším podielom investícií. Tomu naďalej dominuje Nemecko, kde sa do nehnuteľností preinvestovalo až 79,3 mld. €. V porovnaní s rokom 2019 to však bolo o 5 % menej. Podstatne vyšší prepad zaznamenala Veľká Británia, v ktorej bolo preinvestovaných 45,8 mld. €. Trojicu najlepších uzatvorilo Francúzsko s objemom 29 mld. €, čo bolo o 39 % menej ako v roku 2019.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.cbre.com, www.tasr.sk

Zdroj foto: www.propertywire.com, www.marketingmanchester.com