Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Dianie na realitnom trhu v USA zvyšuje riziko novej krízy

Napísal Róbert Bosák, 26.11.2018

Prešlo len 10 rokov od toho, čo hypotekárna kríza v USA začala valcovať realitné trhy po celom západnom svete. V zámorí sa momentálne šušká o ďalších problémoch, ktoré by podľa niektorých scenárov mohli spôsobiť podobné škody.

Zdroj: livability.com 


Znie to paradoxne, no práve vtedy, keď sa realitnému trhu darí, narastá riziko vzniku novej krízy. O nič menšie riziká však neprináša ani jeho spomalenie, ktoré môže viesť k nemalým ekonomickým problémom, obzvlášť v USA, kde je realitný trh jednou z hybných síl celého hospodárstva. Aj preto začína posledný vývoj okolo amerických nehnuteľností plodiť stále viacej pesimistických scenárov.

Zdroj: www.flickr.com 


Varovné signály realitného trhu v USA

 

Extrémne rýchle zdražovanie nehnuteľností – Posledné štatistiky potvrdili pretrvávajúci rast cien nehnuteľností, ktorý bol vo viacerých mestách najrýchlejší od roku 2006. V mestách ako Seattle či Dallas sa dokonca vyšplhal na takmer 60 % úroveň. Vysoký rast síce ozdravil celý trh, no zároveň začal nafukovať bublinu, ktorá by mohla v prípade pokračovania zdražovania kedykoľvek spľasnúť.

 

Spomalenie predaja (nielen) nových realít – So zdražovaním nehnuteľností súvisí aj pokles dopytu po realitách, najmä po rezidenčných. Pre 21 % domácností v USA je to hlavný dôvod odkladu kúpy bytu či domu, čo spomalilo celý realitný trh. Výsledkom sú viaceré alarmujúce čísla, medzi ktorými nechýba ani spomalenie predaja novostavieb v posledných 6 mesiacoch.

 

Nálada developerov je najhoršia za 2 roky – Dôvera v americký realitný trh a celková nálada na ňom sa nezhoršila len medzi kupujúcimi, resp. medzi obyvateľmi. Podobný trend sa šíri aj v radoch developerov, ktorých aktivita začala v dôsledku spomaľovania predaja nehnuteľností rýchlo klesať. Potvrdzujú to aj štatistiky, podľa ktorých je súčasná hodnota nálady v bodovom indexe najnižšia od roku 2016.

 

Pokles investícií do rezidenčných objektov – Zhoršená nálada developerov si vybrala svoju daň aj pri investovaní do rezidenčných objektov. Prieskumy za jednotlivé tohtoročné kvartály ukázali, že objem investícií klesal vo všetkých 3 štvrťrokoch po sebe. Niečo podobné sa stalo naposledy na začiatku roka 2009.

Zdroj: www.deltalight.com 


Signálov, ktoré dvíhajú varovný prst nad prepuknutím ďalšej realitnej krízy, je v súčasnosti viacero. Okrem vyššie uvedených faktorov sa ako možný problém môže ukázať aj zvyšovanie úrokových sadzieb a prípadný návrat rastu zadlženosti amerických domácností. To všetko by viedlo k ďalšiemu spomaleniu trhu, čo by mohlo zároveň pribrzdiť celú americkú ekonomiku. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.investicne.sk, www.bloomberg.com, www.nytimes.com

Foto: www.education4sustainability.org, livability.com, www.flickr.com, www.deltalight.com