Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Dážď mení chodníky v Soule na otvorenú galériu

Napísal Róbert Bosák, 26.11.2019

Juhokórejský Soul ukrýva vo svojich uliciach hneď niekoľko unikátov. Patria k nim aj chodníky, ktoré sa dokážu premieňať na farebné „outdoorové“ obrazce. A nepotrebujú k tomu nič extra, iba trochu výdatného dažďa.

Zdroj: portfolios.saic.edu


Ulice pomaľované dažďom, aj takto by sa dal označiť projekt Monsoon, ktorý je aktuálnym hitom juhokórejskej metropoly. Do ulíc Soulu totiž nevnáša iba farby a umenie. Obyvateľom mesta zároveň spríjemňuje pretrvávajúce obdobie dažďov, ktoré by inak zahalilo celý Soul do pochmúrnej sivej atmosféry. Paradoxné je, že tamojšie ulice sa rozžiaria práve vďaka dažďu.

Zdroj: portfolios.saic.edu


Obrazy sa odhalia, keď prší

 

Stačí menší lejak a vybrané ulice v Soule sú hneď plné farieb. Dopadajúci dážď z nich totiž robí otvorenú mestskú galériu plnú pestrých obrazov objavujúcich sa priamo na chodníkoch. Tajomstvom úspechu je použitie špeciálnej hydrochromatickej farby, ktorá sa stáva viditeľná až po kontakte s vodou. Namaľované obrazy sa tak ukážu v plnej paráde až vtedy, keď naprší.

Zdroj: portfolios.saic.edu


Motívy zasvätené živlu vody

 

Voda nebude v súvislosti s pomaľovanými chodníkmi hrať prvé husle len v podobe akéhosi „spúšťača“ premeny na galériu. Motívy spojené s týmto živlom dostali priestor aj v podobe samotných obrazov. Chodníky v Soule spestrujú námety riek, kaluží, kvapiek či rýb a iných vodných tvorov. Použitá vodná tematika má zároveň aj hlbší význam. V Južnej Kórei je totiž voda vnímaná ako jeden z hlavných elementov života, ktorému sa vzdáva patričná úcta.

Zdroj: portfolios.saic.edu


Obyvatelia Soulu si počas približne trojtýždňového monzúnového obdobia užijú vody až-až. Okrem zapršaných dní ich čakajú aj spomínané motívy na chodníkoch. Tie však na rozdiel od samotného dažďa prinesú do mesta lepšiu náladu a snáď aj optimizmus. Štúdie totiž dokázali, že v tomto sychravom období sú ľudia v Soule náchylnejší na stres a depresiu. Chodníky plné obrazov objavujúcich sa v daždi by ale pomohli aj ďalším mestám, ktoré ich potrebujú možno ešte viac.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: portfolios.saic.edu