Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ďalšie viedenské novostavby bez plynu

Napísal Róbert Bosák, 11.04.2022

Rakúska metropola ide tvrdo za svojím cieľom stať sa uhlíkovo neutrálnym mestom. Jedným z opatrení, pomocou ktorých sa má k tomuto cieľu priblížiť, je aj postupné obmedzovanie využívania plynu v novostavbách.

 

Stopka pre plyn vo viedenských budovách nie je novinkou. K obmedzeniu jeho využívania na ohrev vody a vykurovanie domácností prišlo už dávnejšie vo 8 mestských obvodoch. Vedenie mesta Viedeň pokračuje v snahe zbaviť sa závislosti na plyne ďalej. Na základe nových energetických územných plánov prijala podobné opatrenie platné pre ďalšie obvody.

Zdroj: pixabay.com

 

Bez plynu už 13 mestských obvodov

 

Zoznam viedenských mestských obvodov, v ktorých postupne odzvoní plynovej ére, rozšírilo ďalších 5 lokalít. Tie sa po najnovšom pripojili k 8 obvodom, v ktorých nadobudlo nariadenie zakazujúce využívať plynové zariadenia na kúrenie alebo ohrev vody účinnosť už skôr. Spolu je takýchto obvodov už 13 z celkového počtu 23. Aplikovaniu takéhoto opatrenia do praxe sa časom nevyhnú ani zvyšné obvody, kde zatiaľ používanie plynu nie je nijako obmedzované.

 

Nové viedenské obvody bez plynu:

 

- Innere Stadt (centrum)

- Favoriten

- Simmering

- Hietzing

- Liesing

 

Nariadenie sa týka iba novostavieb

 

Schválené nariadenie sa nedotkne majiteľov či správcov všetkých budov v daných obvodoch. Zákaz využívať plyn je smerodajný iba pre majiteľov, resp. správcov novostavieb. V starších bytoch, domoch alebo iných nehnuteľnostiach má byť plyn naďalej zdrojom energie. Vedenie mesta však obyvateľov upozorňuje na možné problémy spojené s výkyvmi jeho trhovej ceny, prípadne aj s jeho dodávkami.

 

Cieľom je úplná uhlíková neutralita


Obmedzenie plynu vo viedenských nehnuteľnostiach je len jedným z mnohých plánovaných krokov, ktoré majú podporiť snahu Viedne dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Tá by sa mohla stať realitou v roku 2040, aspoň také sú momentálne ambície predstaviteľov mesta a ich poradcov. Výraznou mierou má k dosiahnutiu tohto cieľa prispieť práve zákaz vykurovania domácností pomocou plynu, ktorý je údajne zodpovedný až za 90 % emisií produkovaných budovami.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com