Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Cohousing ako vedomé spolunažívanie susedov

Napísal Róbert Bosák, 22.08.2014

Skeptici vnímajúci spolunažívanie ľudí ako mizerné sa opäť potrápia, pretože stále sa nájdu skupiny, ktoré im prekazia ich pesimistické scenáre. Pravdepodobne najlepším príkladom budovania spoločenských kontaktov a dobrých vzťahov je v súčasnosti cohousing, ktorý sa vracia k pozitívnym prvkom otvoreného spolunažívania a zároveň buduje potrebnú nezávislosť.

Zdroj: www.cohousing.cz


Cohousing sa dá jednoducho preložiť ako susedské spolunažívanie alebo zdieľanie spoločného bývania. Jedná sa vlastne o dnes už netradičný spôsob bývania v meste, ktorého základnou črtou je vedomé a cielené budovanie vzájomných medziľudských vzťahov prostredníctvom spoločného bývania. Jednotliví obyvatelia nemusia mať nič spoločné a každá z rodín býva samostatne a sebestačne. Všetci majú vlastnú bytovú jednotku alebo dom, akurát sa stretávajú v spoločných priestoroch a využívajú spoločné zariadenia. Cieľom je vlastne vytvoriť spoločenské zázemie a nenažívať len "v tieni," ale tvorivo sa podieľať na spoločných veciach.

Zdroj: www.livewellcohousing.ca


Mnoho príbytkov, jedno centrum


Aby bol cohousing úspešný vo svojej stratégií ľudí spájať, jeho hlavnou požiadavkou je vytvorenie jedného spoločného centra alebo jednej spoločnej zóny, v ktorej sa budú obyvatelia schádzať. Samostatný typ bývania ostáva zachovaný a hranica súkromia za dverami bytu sa neporuší. Spojenie a blízky kontakt má skutočne fungovať hlavne na spoločenskej báze, maximálne sa môže jednať o prípravu jedál, starostlivosť o deti a podobne, no nikdy nie bývanie v jednom príbytku alebo spoločný rozpočet. V tom prípade by sa už nejednalo o cohousing. 

 Zdroj: www.livewellcohousing.ca


Protipól sídliskového života


Obyvatelia panelákov poznajú typický životný štýl dnešných sídlisk, ktorý je chladný a neosobný. Ľudia spolu komunikujú minimálne, spoločné aktivity sú len prežitkom niekoľkých "vyvolených" a celkové vzťahy medzi susedmi majú rôzny charakter. Samozrejme, nájde sa dostatok priateľských kontaktov, no tento spôsob života má aj tú druhú stránku a to ignoráciu a nezáujem o suseda. 


Je to práve cohousing, ktorého cieľom je priblížiť ľudí viacej k sebe a vytvoriť im dostatočný priestor na budovanie spoločných väzieb. Podstata tohto životného štýlu je plnohodnotné spoločenské nažívanie ľudí v spoločnom kruhu ako opak klasického konzumného a nezaujatého nažívania na preplnených sídliskách bez možnosti trávenia spoločných chvíľ. Snahou týchto obyvateľov je aj oddýchnuť si od tempa súčasnej doby a priniesť do života väčšiu autonómiu voči moderným vplyvom. 

Zdroj: www.jka-cohousing.cz


Fakty o cohousingu :


- vznik sa datuje do 70.rokov minulého storočia v Dánsku

- v 80.rokoch s ním prišiel do USA architekt Charles Durret

- po roku 2010 prišiel aj do Prahy, medzi prvé projekty patrí Ulitej Záhon alebo Rezidence Studánka 

- najobľúbenejší je v Británii, Kanade a Holandsku

- vo východnej Európe sa cohousing stále nevie presadiť

- existuje aj senior cohousing, ktorý združuje len seniorov

Zdroj: www.wikipedia.org 


Prínos tohto životného štýlu pre obyvateľov je obrovský a jednoznačne musí priniesť účastníkom iný pohľad na bývanie a medziľudské vzťahy. Cohousing je celkovo obohacujúci a ponúka zaujímavú alternatívu na bývanie v tradičnom duchu, no s modernými prvkami nezávislosti. Aj napriek mnohým výhodám nie je cohousing v žiadnej krajine väčšinovým typom bývania a netvorí ani pätinový podiel medzi nehnuteľnosťami. Slovenskí priaznivci tohto štýlu zatiaľ nemajú takmer žiadne možnosti na takéto bývanie, takže aj toto je pre nich výzva k započatiu zmeny a prineseniu nového spolunažívania do našich končín.

Zdroj: www.wikipedia.org


Text : Róbert Bosák

Foto : cohousing.cz, livewellcohousing.ca, jka-cohousing.cz, sharingame.org, wikipedia.org