Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čo ukrýva Vila Tugendhat – dom z filmu Sklenená izba

Napísal Róbert Bosák, 18.03.2019

Počas minulého týždňa sa toho udialo až-až, napríklad aj premiéra filmu Sklenená izba. My, samozrejme, nejdeme robiť tomuto snímku recenziu, ale pozrieme sa na priestory, v ktorých sa dej filmu odohráva.

Zdroj: www.wikipedia.org 


Jedna z najcennejších brnenských pamiatok má momentálne obrovskú reklamu zadarmo. Jej priestory totiž poslúžili pri natáčaní očakávaného filmového trháka Sklenená izba. V ňom sa nielenže objavila, ale rovno stála v hlavnej úlohe Vila Tugendhat. Čím je objekt výnimočný, čo sa v ňom ukrýva a vďaka čomu sa dostal do spomínaného filmu, to odhalí  tento článok.

Zdroj: www.tvarchitect.com


Vila z Brna sadla k scenáru ako uliata

 

Tvorcovia snímku mali pri výbere objektu jasno. K príbehu, ktorý bol sfilmovaný na základe knižného románu, sa najlepšie hodila práve Vila Tugendhat. Prepracovaná funkcionalistická rezidencia z obdobia 1. ČSR ponúkla skoro všetko, čo bolo pre čo najhodnovernejšie vizuálne podanie deja potrebné. Nechýbali neutrálne svetlé odtiene, priestranné miestnosti vytvárajúce pomyselný pocit prázdnoty aj samotná presklená izba, okolo ktorej sa točila väčšina scenára.

Zdroj: www.pruvodcebrnem.cz 


Priekopník modernistického bývania

 

Objekt z konca 20. rokov predošlého storočia dýchal typickými modernistickými prvkami, no nielen to. Ponúkol toho oveľa viac. Budova známa ako stavba, ktorá položila základy nového spôsobu bývania v medzivojnovej Európe, očarila hlavne svojou čistotou, jednoduchosťou a presvetlením. O ich spojenie v tom správnom pomere sa postaralo prepracované zariadenie 3-podlažnej vily, ktorej časť sa ukrýva v okolitom teréne.

Zdroj: www.tugendhat.eu 


Interiér zdobia viaceré nevídané prvky

 

Realizácia návrhu, ktorej výsledkom mala byť bežná modernistická vila, nakoniec prekonala všetky očakávania. Na vtedajšie pomery šlo o hotový nadčasový klenot. Keďže L. Mies van der Rohe, autor návrhu, mal vďaka bohatému rozpočtu majiteľov Tugendhatovcov otvorené možnosti, bez váhania ich využil. Do interiéru zakomponoval rôzne nevídané prvky ako napr. ónyxovú stenu schopnú meniť pod vplyvom slnečného svetla farbu alebo aj presklenú zimnú záhradu s vlastnou mikroklímou. Ako doplnok na prezdobenie terasy a schodiska mu pomohli travertínové obklady.

Zdroj: www.picswe.com 


Vilu, ktorá sa vďaka svojej veľkoleposti v roku 2001 dostala do UNESCO, je možné počas sezóny riadne navštíviť. Tak sa aspoň na chvíľu prenesiete do príbehu z knihy alebo filmu Sklenená izba. Podrobnejšie informácie o rezidencii, ako aj o možnostiach jej návštevy, si môžete prezrieť na www.tugendhat.eu.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.wikipedia.org, www.tvarchitect.com, www.pruvodcebrnem.cz, www.tugendhat.eu, www.picswe.com