Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Číne sa zapáčili vertikálne lesy, v Nan-ťingu buduje prvé veže

Napísal Róbert Bosák, 01.11.2017

Kto sleduje najnovšie trendy v zelenej architektúre, tomu nemohla uniknúť výstavba nových veží v čínskom Nan-ťingu. Tie si získali pozornosť najmä preto, že pripomínajú Bosco Verticale, slávny milánsky komplex známy ako najväčší „vertikálny les.“

 

Aj keď priekopníkom vo výstavbe tzv. vertikálnych lesov, čo sú vysoké obytné komplexy s tisíckami stromov nasadenými priamo na balkónoch, sú Európania, Ázia to s ich realizáciou poňala po svojom. Elitní architekti pripravili viacero projektov tohto druhu, ktoré by mohli už čoskoro zdobiť miliónové metropoly. Jeden z nich, ktorý oživí panorámu Nan-ťingu, je pár mesiacov vo výstavbe, takže nepotrvá dlho a nový klenot otvorí návštevníkom svoje brány.

 

V Nan-ťingu rastie prvý zalesnený komplex

 

Čínske mesto Nan-ťing sa chce takisto dostať na mapu lokalít, kde nájdeme vysoké vertikálne lesy. Aj preto usilovne pracuje na dokončení projektu, ktorého výsledkom budú 2 zelené veže plné stromov a inej vegetácie. V porovnaní s milánskym projektom však nebude taký veľký a určite ani taký populárny, no napriek tomu sa zapíše do stále skromného zoznamu projektov ponúkajúcich nadštandardné bývanie budúcnosti.

Zdroj: casopis-sifra.cz

 

Naprieč Čínou postavia ďalšie vertikálne lesy

 

Aktuálne rozostavaný projekt z Nan-ťingu nie je jediným komplexom plným vegetácie, ktorý oživí čínske mestá. Na rad majú prísť ešte väčšie a významnejšie projekty schopné vnášať do znečistených miest v najľudnatejšej krajine sveta život, čistotu a lepšiu atmosféru. Medzi tie najväčšie bude určite patriť návrh štvrte s asi 200 zalesnenými budovami v Liou-čou, aj keď pôjde o menšie objekty. Za zmienku stojí aj nový hotel, ktorý zas poteší šanghajských hostí.

Zdroj: novinky.cz

 

Najznámejšie zelené projekty, ktoré už stoja:

Tower Flower – Nemenej známym  komplexom so stovkami stromov je aj parížsky objekt Tower Flower. Jeho súčasťou je 380 gigantických kvetináčov, ktoré využívajú automatický zavlažovací systém udržiavajúci vegetáciu živú a zdravú počas celého roka.

Zdroj: dailymail.co.uk

 

Dočkáme sa niekedy takýchto budov aj v našich končinách? Budú Slováci žiť uprostred mesta a zároveň vdychovať atmosféru lesoparkov? Ambiciózne projekty ako napríklad Treenium sa už na stole objavili, no budovanie vysokých mrakodrapov s tisíckami stromov je zrejme stále nad naše sily. No uvidíme, možno nás nejaký investor prekvapí podobným sviežim nápadom.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : casopis-sifra.cz, novinky.cz, dailymail.co.uk