Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čína začína boj proti atrapám zahraničných stavieb na svojom území

Napísal Róbert Bosák, 15.05.2020

Lov na prvky zahraničných kultúr v najľudnatejšej krajine sveta pokračuje. Tentoraz sú cieľom atrapy zahraničných stavieb, ktoré zdobia viaceré čínske mestá. Táto forma oživenia jednotlivých lokalít sa ale nepáči tamojšej vláde.

 

Boj proti prvkom zahraničných kultúr nie je v Číne žiadnou novinkou. Tamojšia vláda sa už dávnejšie zamerala na názvy ulíc a mestských štvrtí pomenovaných po vybraných britských, francúzskych či amerických lokalitách. K obmedzeniu takýchto názvov sa po najnovšom má pridať aj obmedzenie či dokonca úplný zákaz napodobenín zahraničných budov.

Zdroj: citylab.com 


Koniec s kópiami zahraničného dizajnu

 

Vláda chce ku kontroverznému opatreniu pristúpiť v rámci snahy o posilnenie svojej domácej kultúry. To chce okrem iného dosiahnuť dôrazom na tradičné čínske prvky v oblasti dizajnu a architektúry. Podľa jej vyhlásenia spred pár dní sa majú obmedziť všetky projekty s „cudzím a nečínskym“ dizajnom. Predstavitelia vlády tým poukazovali na kópie a atrapy zahraničných stavieb, ktorých je v krajine viacero.

Zdroj: citylab.com 


Stopka platí hlavne pre verejné budovy

 

Z vyhlásení čínskej vlády zatiaľ nie je celkom jasné, ktorých typov stavieb sa má avizované obmedzenie týkať. Platnosť zákazu by sa mal vzťahovať na drvivú väčšinu verejných budov, ktorých dizajn zohráva úlohu aj vo formovaní domácej kultúry. V praxi to znamená, že nové čínske kiná, múzeá, štadióny, divadlá či výstaviská už nebudú môcť imitovať tvar a vzhľad zahraničných budov.

Zdroj: citylab.com 


Zákaz sa má týkať iba nových projektov

 

Nápad zakázať tento typ stavieb vyvolal okamžite mnoho rozporuplných reakcií. Otáznik visí najmä nad tým, či už existujúce projekty ostanú stáť na svojom mieste alebo sa zbúrajú. Vláda údajne zatiaľ neplánuje pristúpiť k ich likvidácii. Atrapy alpských dediniek, britských námestí či Eiffelových veží, ktoré majú význam aj pri podpore turizmu v krajine, by tak ohrozené byť nemali.

Zdroj: flickr.com – Bernard Spragg. NZ 


Kontroverzný návrh čínskej vlády sa nedotkne iba stavieb imitujúcich zahraničné budovy. Na stôl sa dostal aj nápad zakázať výstavbu mrakodrapov s výškou nad 500 metrov. Povolených má byť iba zopár výnimiek s výnimočným rezidenčným či administratívnym významom pre miesto výstavby. Stále však nie je jasné, kedy budú tieto opatrenia vedúce k nastoleniu novej kultúrnej éry v Číne zavedené do praxe.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: citylab.com, flickr.com – Bernard Spragg. NZ