Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čína našla spôsob ako zmeniť znečistenú lokalitu na ekologickú štvrť

Napísal Róbert Bosák, 26.06.2017

Rozvoj zelenej výstavby v Číne napreduje rýchlejšie ako v ktorejkoľvek inej krajine. Tamojší architekti berú prípravu nových projektov vážne a po najnovšom vymysleli spôsob ako znečistenú lokalitu prebudovať na významnú ekologickú štvrť.

 

Jedna zóna so zvláštnym významom,“ ako v Číne označujú štvrte vybudované so špeciálnou rozvojovou úlohou, už stojí v časti Šen-čen. Aktuálne sa začalo hovoriť o podobnej zóne, no v tomto prípade nepôjde len o lokalitu schopnú naštartovať hospodársky rast. Čínska vláda totiž zatúžila po záhradnom meste plniacom najvyššie ekologické kritéria, a to priamo v štvrti s jednou z najvyšších mier znečistenia.

Zdroj: idnes.cz

 

Prestavba znečistenej zóny na zdravšiu lokalitu

 

Siung-an, ako je smutne slávna zóna situovaná len 100 kilometrov od Pekingu pomenovaná, nesie štatút jednej z najznečistenejších čínskych lokalít už roky. Hustý smog, skleníkový efekt a kyslé dažde však netrápia len najbližšie okolie, ale ohrozujú aj samotný Peking. Aj preto sa čínska vláda rozhodla investovať do pokrokového projektu, ktorý má túto zónu premeniť na zdravšiu, čistejšiu a šetrnejšiu. 

 

Centrom novej super štvrte má byť záhradné mesto  

 

Od autorov znovuzrodenej zóny Siung-an s prívlastkom New Area sa očakáva kus práce. Jej výsledkom bude rozvojová zóna, ktorá nebude plniť iba úlohu nového ekonomického centra, ale zároveň bude modelom modernej ekologickej štvrte, ktorej hlavné dianie sa má odohrávať v netradičnom záhradnom meste. Práve to má tvoriť jadro celej zóny vybudovanej na báze ekológie a trvalo udržateľnej výstavby. 

 

Návrh prebudovanej štvrte Siung-an vo faktoch:

 

- celá oblasť zóny sa má rozkladať na ploche až 1000 km2

- ekologické mesto by mohlo dosiahnuť výmeru 100 km2

- všetka infraštruktúra vrátane rozvodov pre vodu a elektrinu bude pod zemou

- súčasťou plánu je revitalizácia jazera Pajjang-tien a okolitých vodných plôch

- z centra zóny povedie aj rýchlotrať, ktorá umožní prísť do Pekingu za 40 minút

Zdroj: idnes.cz

 

Obdobných projektov bolo doposiaľ na svete predstavených málo a ešte menej sa ich podarilo zrealizovať. V prípade premeny štvrte Siung-an je však pravdepodobnosť úspechu omnoho vyššia, nakoľko Čína si dáva na dokončení odvážnych ekologických projektov záležať. Ak sa jej podarí zmeniť túto extrémne znečistenú lokalitu na čistú ekologickú štvrť, pre svet to bude ďalším vzorovým príkladom ako v oblasti zelenej architektúry napredovať. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : wikipedia.org, idnes.cz, aktualne.cz