Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čína má novú atrakciu – mrakodrap s vodopádom

Napísal Róbert Bosák, 27.07.2018

Návrhy developerských projektov 21. storočia bude zrejme čoraz viac zdobiť dopyt po zakomponovaní prírodných prvkov do jednotlivých stavieb. Príkladom, ako môže takéto spojenie reálne vyzerať, je aj jeden z čínskych mrakodrapov, z ktorého vyteká vodopád.

Zdroj: www.fortune.com 


Kým nebola Liebian Building, ako pomenovali unikátnu výškovú budovu s nainštalovaným vodopádom, postavená, návrh projektu prišiel viacerým buď smiešny, alebo neuveriteľný. To sa zmenilo hneď pri kolaudácii, kedy bol živý vodopád prvýkrát spustený. Mohutný tok vody padajúcej z vyše 100-metrovej výšky presvedčil všetkých neveriacich, čím sa projekt z mesta Guiyang zapísal do histórie ako budova s najvyššou vodnou konštrukciou.

Zdroj: www.thesun.co.uk


Umelý vodopád prerástol 100 metrov

 

Výška netradičného vodopádu dosahuje úctyhodných 108 metrov (budova vyrástla na úroveň 121 metrov), čo je viac ako pri mnohých iných vodopádoch vo voľnej prírode. Architekti ho dokonca navrhli v špeciálnom vizuálnom prevedení, ktoré dokáže vytvárať dúhové obrazy, čo má v rušnej obchodnej štvrti pôsobiť harmonickým a upokojujúcim dojmom.

Zdroj: www.youtube.com 


Odpoveď pre ekologických kritikov

 

Prevádzkovanie obrovskej atrakcie je pre niektorých tŕňom v oku aj napriek jej estetickým pozitívam. Kritika sa vzniesla hlavne v radoch ochranárov, ekológov a vodohospodárov, ktorí developerom vyčítajú prebytočné mrhanie vodou. Tí však verejnosť ubezpečujú, že vodopád využíva recyklovanú vodu, vďaka čomu jej za hodinu prevádzky neminú viac ako za 100 €.

Zdroj: www.salaikawltu.com 


Po mrakodrapoch s visutou kĺzačkou, strešným tenisovým kurtom alebo hustými vertikálnymi záhradami tu máme už aj výškovú budovu s vodopádom. V jej prípade ide o objekt najväčšou vodnou konštrukciou na svete, ktorá nie je len estetickým unikátom, ale takisto aj príkladom trvalo udržateľnej  výstavby poukazujúcim na efektívne využívanie solárnej energie a vody získavanej recykláciou.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.fortune.com, www.thesun.co.uk, www.youtube.com, www.salaikawltu.com