Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Cestovný ruch zaznamenal v apríli skoro 100 % prepad počtu ubytovaných

Napísal Róbert Bosák, 22.06.2020

Domáci cestovný ruch je jedným z pandémiou najviac zasiahnutých odvetví. Potvrdzujú to aj aktuálne zverejnené čísla hodnotiace vývoj počtu ubytovaných hostí v slovenských ubytovacích zariadeniach za mesiac apríl.

Zdroj: www.pixabay.com 


Práve apríl bol pre majiteľov ubytovacích zariadení najkritickejším obdobím. Opatrenia proti šíreniu koronavírusu vypli cestovný ruch na celý mesiac, čo sa automaticky odrazilo na počte ubytovaných. Ten podľa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) dosiahol najnižšie čísla za posledné roky a v porovnaní s aprílom 2019 zaznamenal skoro 100 % prepad.

Zdroj: www.booking.com 


Len 6702 ubytovaných návštevníkov

 

Apríl bol v predošlých rokoch mesiacom, kedy sa turistická sezóna pomaly rozbiehala naplno. Svedčia o tom aj čísla návštevnosti, resp. nocľahov v hoteloch a penziónoch za posledné roky. Minulý rok hlásili ubytovacie zariadenia zhruba 442 000 návštevníkov, rok predtým ich bolo takmer 401 000. V tomto roku ich počet z pochopiteľných dôvodov dosiahol iba zlomok toho, čo vlani či predvlani. Podľa najnovších štatistík ŠÚ SR to bolo len 6702 ubytovaných.

 

Iba kúpeľné alebo služobné pobyty

 

Napriek 98,5 % medziročnému prepadu ubytovaných je uvedený počet hostí stále dobrým výsledkom. Reštriktívne opatrenia proti šíreniu pandémie totiž obmedzili všetky dovolenkové pobyty. Ubytovávať sa mohli iba kúpeľní hostia alebo ľudia na služobných cestách, prípadne ešte študenti na výmenných pobytoch. Práve ubytovaní spadajúci do týchto skupín sa postarali aspoň o 35 398 nocí strávených v slovenských ubytovacích zariadeniach.

 

Aprílový cestovný ruch v číslach:

 

- ubytovaných bolo na Slovensku dokopy 417 cudzincov

- v apríli 2019 bolo ubytovaných cudzincov až 171 000

- celková priemerná dĺžka pobytu sa predĺžila na 5,3 noci

- v prípade cudzincov bola priemerná dĺžka pobytu 9,1 noci

- ubytovacie služby v SR poskytovalo dokopy 4459 zariadení

 

Obrovský aprílový prepad počtu ubytovaných sa podpísal aj na celkovom počte ubytovaných za prvé 4 mesiace roka 2020. Ten dosahoval 1,1 mil., čo je v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019 o 35,8 % menej. Za vysokým poklesom sú však aj marcové čísla, ktoré pandémia a s ňou súvisiace opatrenia takisto výrazne znížili.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com, www.booking.com