Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Cestovný ruch v Španielsku vlani zarobil viac ako pred pandémiou

Napísal Róbert Bosák, 07.02.2023

Španielsko je roky jednou z najnavštevovanejších krajín na svete. Príjmy z cestovného ruchu tvoria viac ako desatinu všetkých príjmov v španielskej štátnej kase. Minulý rok dosiahli ešte viac ako pred pandémiou.

 

Po 2 kritických pandemických rokoch sa cestovný ruch v Španielsku vrátil do starých koľají, minimálne z hľadiska príjmov. Vyplýva to z čísel združenia Exceltur, ktoré sleduje priebežný vývoj príjmov z cestovného ruchu v južanskej krajine. Podľa najnovších čísel bol minulý rok výnosnejší ako tie predošlé. Plusový výsledok bol zaznamenaný aj v porovnaní s rokom 2019, kedy španielsky cestovný ruch nebol zasiahnutý pandémiou.

Zdroj: pixabay.com

 

Cestovný ruch vlani zarobil viac ako 150 mld. €

 

Výška ročných príjmov z cestovného ruchu sa v Španielsku pohybuje bežne nad úrovňou 100--150 mld. €. V najlepších predpandemických rokoch dosahovala viac ako 150 mld. €. Na túto úroveň sa dostala aj vlani, kedy sa jej napriek rastúcim obavám z vývoja po pandémii podarilo prekonať výsledok z roku 2019. Za 12 mesiacov minulého roka sa príjmy v tomto odvetví vyšplhali na úroveň zhruba 159 mld. €. V porovnaní s rokom 2019 ide o 1,4 % nárast.

 

Vyššie príjmy napriek poklesu počtu cudzincov

 

Viac ako polovica z celkových ročných príjmov bola utŕžená v druhej polovici roka. Od júla začalo do krajiny prúdiť viac cudzincov, ktorí výraznou mierou prispeli k rýchlemu zotaveniu španielskeho cestovného ruchu. Napriek tomu, že ich bolo o 14,6 % menej ako v roku 2019, v kombinácii s výrazným nárastom domáceho turizmu a vyšším dopytom po dlhších pobytoch to stačilo na dosiahnutie celkových ročných príjmov na úrovni 159 mld. €.

Zdroj: pixabay.com

 

Horšie čísla ako v roku 2019 boli vlani zaznamenané aj v ukazovateľoch podielu cestovného ruchu na výkone španielskej ekonomiky. Pokles ale nebol výrazný, dosiahol iba 0,4 %. Kým v roku 2019 tvoril 12,6 %, vlani to bolo 12,2 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – tasr.sk

Zdroj foto: pixabay.com