Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Cestou k väčšej sebestačnosti je aj vlastná studňa

Napísal Róbert Bosák, 02.11.2014

Štandardný životný štýl si vyžaduje isté potreby, ktorých pravidelné zabezpečenie nás robí závislými na verejných zdrojoch elektriny, plynu či vody. Avšak existujú rôzne formy ako si získať nejakú mieru „autonómie“ a jednou z nich je aj využívanie vlastnej studne.


Sebestačný spôsob života prinášajúci čiastočnú alebo úplnú nezávislosť zaujíma čoraz viac Slovákov. Mnohí z nás sa začínajú orientovať na vlastné sily a svojpomocné riešenia prinášajúce viac individuality. Je to spôsobené viacerými faktormi, no za tie hlavné sa považuje možnosť úspory financií vynaložených na energie a takisto samostatnejšie nakladanie so zdrojmi tejto energie. Získať zdroj vody pre svoje domáce využitie sa dá aj bez napojenia na verejnú sieť prostredníctvom vlastnej studne.

 

Cesta k „vlastnej“ vode

 

Možnosťou výrazne podporiť snahu o sebestačnosť je forma dopracovania sa k „vlastnej“ vode. K nej sa dá dostať prostredníctvom vybudovania studne na svojom pozemku, ktorá sa stane primárnym zdrojom vody. Slovenské zásoby podzemnej vody sú obrovské a preto je možné využívať túto vodu ako pitnú alebo len úžitkovú prakticky kdekoľvek. Samozrejme, vždy to závisí od kvality vody v danej lokalite, ktorá bude smerodajná pre šancu využívať ju pre svoje účely.

Zdroj: www.mestokosice.sk


S vybudovaním studne prichádzajú aj povinnosti


Vybudovanie studne a získavanie vody prostredníctvom nej sa môže javiť ako jednoduchý proces, no má to niekoľko háčikov. Tým prvým je, že studňa je podľa Vodného zákona považovaná za stavbu, takže jej vznik treba riadne ohlásiť na príslušnom samosprávnom orgáne a obvodnom úrade životného prostredia. Nezabúdajte ani na nutnosť doložiť vypracovaný projekt, ktorého sa bude treba držať aj počas výstavby.


Ďalšou dôležitou vecou je nutnosť spraviť rozbor vody. Od neho bude závisieť konečný verdikt, ktorý odobrí využívanie vody, takže vo vlastnom záujme nezabúdajte na tento krok. Rozbor vykoná špeciálne laboratórium skúmajúce stav vody a stojí to okolo 30€. V zásade platí, že najprv sa vybuduje studňa a potom sa môže pristúpiť k rozboru, nikdy nie naopak. Čím čistejšie životné prostredie a okolitá pôda, tým vyššia pravdepodobnosť nezávadnej vody vhodnej aj na pitie.

Zdroj: www.hgspol.cz


Voľba konkrétnej studne


Presné miesto na pozemku si môžete vybrať podľa Vašej predstavy, no s voľbou konkrétneho typu studne to nebude také jednoduché. Mali by ste sa poradiť s geológom a ďalšími odborníkmi, ktorí poznajú hydrologické mapy a povedia Vám niečo o hĺbke spodnej vody a jej výdatnosti. Od toho závisí aj výber medzi základnými troma typmi studne, ktoré sú na Slovensku využívané.


Vŕtaná – Buduje sa klasickým vytvorením vrtu pomocou vrtných súprav. Takáto studňa je celoročným zdrojom kvalitnej vody, no jej vybudovanie je drahšie ako ostatné spôsoby.

Zdroj: www.hgspol.cz

 

Kopaná – Kopané studne sú prínosné len v lokalitách s vysokou hladinou podzemnej vody. Často prinášajú aj problémy s kvalitou vody kvôli jej rýchlemu znehodnoteniu a slabej odolnosti voči škodlivým baktériám.

Zdroj: www.studny-kopane.cz 


Narážaná – Považuje sa za najjednoduchší a najlacnejší variant. Jej výstavba pozostáva z narážania oceľových rúr do zeme, kde budú zachytávať podzemnú vodu a pomocou čerpadla ju čerpať do domu.

Zdroj: www.daes.sk

 

Vybudovanie vlastnej studne je zaujímavým opatrením, ktoré nielen pomáha Vašej ceste k sebestačnosti, ale takisto je šetrné aj k životnému prostrediu a peňaženke. Ak si zaobstaráte aj správne čerpadlo na vodu zo studne, spravíte výrazný krok k nezávislosti od verejných zdrojov. Len nezabúdajte na pravidelnú údržbu studne a rozbor, aby ste využívali kvalitný a zdravotne nezávadný zdroj vody.   

 

Text : Róbert Bosák

Foto : mestokosice.sk, hgspol.cz, studny-kopane.cz, daes.sk