Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Českí architekti navrhujú základne umožňujúce život na Marse a Mesiaci

Napísal Róbert Bosák, 22.03.2018

Súčasťou kozmického programu a snahy o expanziu do vesmíru sa stala aj architektúra. V zozname jej najvýznamnejších predstaviteľov nájdeme aj 2 Čechov, ktorí pracujú na návrhoch mimozemských budov schopných nájsť uplatnenie na Marse či Mesiaci.

 

Medzinárodné tímy vesmírnych architektov majú vo svojich radoch aj dve známe české mená. Či už Tomáš Rousek alebo Ondřej Doule, obaja sú rešpektovanými odborníkmi s talentom na navrhovanie objektov s mimozemským uplatnením. Ich práca tak prispela k pokroku v rozvoji kozmického programu a otvorila ďalšie možnosti pre budúci život vo vesmíre.  

 

Tomáš Rousek a základne na Mesiaci

 

Prvý z dvojice českých expertov sa zameriava na širšie spektrum architektúry, no v prípade tej mimozemskej pracoval hlavne na návrhu mesačných základní, ktoré by sa mohli realizovať aj pomocou 3D tlače. Tie majú zlepšovať podmienky pre kozmonautov, vďaka čomu budú môcť stráviť na vesmírnej základni viac času a tým sa pokúsiť o detailnejšie výskumy.

Zdroj: www.dezeen.com 


Okrem samotných základní sa mu podarilo prispieť aj k návrhom hotela na Mesiaci, ktorý by v budúcnosti navštevovali turisti. Spolu s internetovou propagáciou (nielen) týchto projektov sa postaral o výrazné priblíženie mimozemskej architektúry a celkovej otázky možnosti žitia na Marse a Mesiaci českej a slovenskej verejnosti.

Zdroj: www.e-architect.co.uk


Ondřej Doule  a jeho domy budúcnosti

 

Meno českého architekta Ondřeja Douleho sa spája s viacerými unikátnymi stavbami, medzi nimi aj s návrhom najvyššieho londýnskeho mrakodrapu The Shard. V jeho portfóliu sa však nájdu ešte zaujímavejšie objekty, ktoré pripravuje v rámci kozmického programu NASA. Na niektorých pracoval aj ako člen tímu, v ktorom takisto pôsobil spomínaný Tomáš Rousek.

Zdroj: www.dezeen.com

 

Medzi Douleho najsledovanejšie projekty patria jednoznačne habitaty, teda špeciálne domy budúcnosti určené (nielen) pre život na Mesiaci. Čoskoro by sa mohli spustiť záťažové testy modelov Lunar Base 10, ktorých prostredie má byť hodnovernou replikou zemskej biosféry. Ak prototypy v skúške obstoja, inovatívne domy by sa stali symbolom bývania na Mesiaci.

Zdroj: www.dezeen.com

 

Mimozemská architektúra si u nás nezískava veľa pozornosti, čo zrejme spôsobuje nedostatok aktivity v tejto oblasti zo strany tunajších vedcov. Napriek tomu sa dianie v tejto sfére sleduje vo väčšine sveta, napríklad aj v Česku, odkiaľ vzišli dvaja z jej protagonistov. V súčasnosti sa ich nápady javia ako nereálne, no to boli v minulosti aj mrakodrapy a lietadlá. Ktovie, možno už naše deti budú chodiť na vesmírne výlety do hotelov navrhnutých práve od týchto pánov.  

 

Text: Róbert  Bosák

Foto: www.designcurial.com, www.dezeen.com, www.e-architect.co.uk