Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

České novostavby pomôžu v boji proti suchu

Napísal Róbert Bosák, 18.05.2020

České stavebníctvo sa má stať ďalšou posilou v boji proti suchu. Ministerstvo životného prostredia totiž pripravilo novelu, v rámci ktorej sa budú novostavby povinne podieľať na akumulácii vody.

 

Našich susedov má v tomto roku potrápiť ďalšie veľké sucho. Stav zrejme výrazne zhorší aj nepripravenosť krajiny na nedostatok vlahy. V budúcnosti by však takýmto situáciám mohli čeliť podstatne lepšie. Podľa Ministerstva životného prostredia má pomôcť novela vodného zákona. V rámci nej sa hovorí aj o povinnosti novopostavených budov zachytávať dažďovú vodu.

 

Nové budovy musia disponovať retenčnou nádržou

 

Úloha stavebníctva v boji proti suchu má spočívať v realizácii budov, ktorých súčasťou budú retenčné nádrže, prípadne iné zariadenia schopné zachytávať dažďovú vodu. Napriek tomu, že mnohí developeri k takémuto kroku pristupujú už teraz, ministerstvo chce docieliť, aby týmto systémom disponovala každá nová budova. Podariť sa to má práve schválením novely, ktorá stavebníkom uloží povinnosť zahrnúť takéto zariadenia do projektovej dokumentácie.

Zdroj: tanksalot.co.nz


Novela prikladá dôraz na využívanie dažďovej vody

 

Čím viac budov bude disponovať retenčnou nádržou, tým viac porastie potenciál udržiavať zásoby podzemných vôd, ktoré budú v prípade extrémneho sucha omnoho bohatšie. Pomôcť má aj dôraz na využívanie dažďovej vody v maximálnej možnej miere, k čomu má majiteľov budov popohnať aj táto novela. V jej znení sa spomína využitie dažďovej vody na polievanie záhrad a zelených striech. Tým sa ale možnosti využitia zďaleka nekončia. Zrážková voda je vhodná aj pri umývaní auta alebo splachovaní WC, čím sa šetria ďalšie cenné hektolitre.

Zdroj: tanksalot.co.nz


Výnimky sú povolené iba v nevyhnutných prípadoch

 

Ak sa novela schváli podľa plánu, účinnosť nadobudne od roku 2021. V praxi to znamená, že systémom na zachytávanie dažďovej vody bude musieť disponovať každá novostavba, ktorej realizácia začne v budúcom roku. Návrh zákona však počíta s istými výnimkami. Tie sa budú týkať budov, pri ktorých sa dostatočne preukáže, že neexistuje žiadne riešenie, ako dažďovú vodu zachytiť a následne s ňou hospodáriť.

Zdroj: rotationalplastics.co.nz


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: rainwatertanksdirect.com.au, tanksalot.co.nz, rotationalplastics.co.nz