Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Česká Stavba roku z pohľadového betónu nás vráti do praveku

Napísal Róbert Bosák, 06.02.2017

Stála 100 miliónov Kč, bola postavená s dávkou rizika a jej realizácia sa pripravovala pár rokov. Napriek tomu sa jednu z najkrajších budov českej kultúry oplatilo postaviť, čo potvrdil aj zisk ocenenia Stavba roku 2016.

 

Poklady bohatej českej histórie siahajú až do pradávnych období, v ktorých sa lovili mamuty. Práve odkaz pripomínajúci súčasnej populácii toto zabudnuté obdobie je vehementne strážený v relatívne novom archeoparku vybudovanom v obci Pavlov. Ide o kultúrny komplex určený potrebám miestneho múzea, ktorý od mája minulého roka odhaľuje (nielen) českej verejnosti tajomstvá archeologických nálezov z praveku.

Zdroj: archeoparkpavlov.cz

 

Archeopark vybudovaný pod zemou

 

Archeopark Pavlov búra všedný stereotyp, na ktorý sme boli pri prehliadke väčšiny českých múzeí zvyknutí. Objekt bol totiž vybudovaný necelých 5 metrov pod zemou, k čomu poslúžil najmä výber lokality na miernom svahu. Vďaka tomu ponad zemský terén vystupuje iba pár vežičiek imitujúcich niekdajšie vápencové útvary nachádzajúce sa v tejto lokalite. Celkový charakter múzea tak navodí atmosféru, ktorá má návštevníkov vrátiť o pár tisíc rokov dozadu.

Zdroj: estav.cz

 

Dominantným materiálom je pohľadový betón

 

Železobetónové konštrukcie a moderné presklené priestory by k takémuto archeologickému múzeu nepasovali. Možno práve to bolo dôvodom, pre ktorý sa autori  Radko KvětPavel Pijáček rozhodli využiť pohľadový betón. Ten dodal stavbe patričnú charizmu a umožnil tak návštevníkom precítiť atmosféru vzdialenej histórie v elegantných, no masívnych a chladom pôsobiacich priestoroch.

Zdroj: designmagazin.cz

 

Objekt si vyslúžil ocenenie Stavba roka

 

Bohatý výber kandidátov na víťazstvo v súťaži Stavba roku 2016 nebol pre daný archeopark žiadnou prekážkou k získaniu ocenenia. Autori sa s projektom pohrali, pričom výsledkom ich práce je inovatívne prevedenie stavby, ktoré s rešpektom ocenila aj medzinárodná porota. Tú však nezaujal iba dizajn, farby, materiály či dispozícia. Dosť ich ovplyvnila schopnosť stavby ponúkať nadštandard napriek obmedzeniam vyplývajúcim z polohy v chránenej oblasti.

Zdroj: estav.cz" /> 

 

Archeopark Pavlov sa do histórie nezapísal iba kultúrnou a vzdelávacou funkciou. Kľúčovú úlohu zohral práve zisk prestížnej ceny, ktorý sa najviac podpísal na preslávení múzea aj za hranicami Česka. Keďže komplex sa nachádza hneď na Morave, pre nás ako susedov je to celkom dobrý tip na výlet spájajúci vzdelanie, estetický zážitok a pobyt v prírode.   

 

Text : Róbert Bosák

Foto : breclavsky.denik.cz, archeoparkpavlov.cz, estav.cz, designmagazin.cz