Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny stavebných materiálov sa za rok zvýšili o necelých 28 %

Napísal Róbert Bosák, 13.05.2022

Ceny stavebných materiálov pokračujú v spanilej jazde vedúcej k dosiahnutiu nových maxím. Potvrdzujú to aj štatistiky za marec 2022. Ten priniesol medziročný nárast na úrovni takmer 28 %. S tým vzrástli aj ceny stavebných prác.

Zdroj: fotolia.com – photo 5000

 

Zdražovanie stavebných materiálov zatiaľ nezastavuje. Podľa najnovších čísel Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) sa ich ceny zvyšovali aj v marci. Štatistiky za 3. mesiac potvrdili nárast cien v mesačnom aj v medziročnom porovnaní. Podpísalo sa pod to zdražovanie viacerých druhov materiálov, pričom ceny niektorých z nich zaznamenali dvojciferný medziročný rast.

Zdroj: newhomesource.com

 

Priemerný medziročný rast dosiahol 27,7 %

 

Vysoký rast cien vybraných stavebných materiálov zvýšil celkový priemerný výsledok rastu cien všetkých materiálov na trhu až o 27,7 %. V porovnaní s rokom 2015 je priemerná cena stavebných materiálov vyššia až o 45 %. Čísla z mesačného porovnania sú omnoho nižšie. Za stavebné materiály sme v marci tohto roka platili priemerne o 3,1 % viac ako vo februári.

 

Najviac zdraželi káble a materiály zo železa

 

Pod vysoký medziročný rast na úrovni takmer 28 % sa najviac podpísali káble. Ich cena sa v porovnaní s koncom 1. štvrťroka 2021 zvýšila až 4-násobne. Celkový nárast cien výrazne ovplyvnili aj ceny železných materiálov. Drôty, prúty využívané na výstuž či železné profily a tvarovky zdraželi 2-násobne. O 30 % drahšie ako pred rokom sú železné rúry, trubice a duté profily.

 

Medziročný nárast cien ďalších materiálov:

 

Preglejka a drevotrieska

+ 50 %

Sklenársky a náterový tmel

+ 25 %

Lepidlá a škárovacie hmoty

+ 16 %

Stavebné prvky z plastov

+ 10-30 %

 Betón

 + 2 %

Zdroj: ŠÚ SR

 

Rast cien vybraných stavebných materiálov sa odzrkadlil aj na cenách stavebných prác. Tie sa v marci 2022 zvýšili v mesačnom aj v medziročnom porovnaní. Oproti februáru 2022 vzrástli o 1 %. V medziročnom porovnaní zaznamenali až 21,7 % nárast.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ŠÚ SR – slovak.statistics.sk

Zdroj foto: fotolia.com – photo 5000, newhomesource.com