Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny prenájmov v EÚ vzrástli o 1,4 %

Napísal Róbert Bosák, 09.08.2022

Na realitných trhoch v členských štátoch EÚ nerastú iba ceny nehnuteľností na predaj. Pretrvávajúce zdražovanie sprevádza aj vývoj na trhu s nehnuteľnosťami na prenájom. Priemerná výška nájomného v EÚ sa v prvej časti roka zvýšila o 1,4 %.

 

O ďalšom raste cien prenájmov v EÚ informoval už tradične Eurostat. Najnovšie údaje za 1. štvrťrok 2022 zverejnil spolu s novými štatistikami sledujúcimi vývoj cien nehnuteľností na predaj za dané obdobie. V obidvoch prípadoch boli zaznamenané plusové výsledky. Prenájmy však zdražovali omnoho pomalšie a nájomné medziročne vzrástlo „len“ o 1,4 %.

Zdroj: property-forum.eu

 

Nájomné sa od roku 2010 zvýšilo o 17 %

 

Ceny prenájmov v EÚ sa v posledných rokoch nikdy nezvyšovali o viac ako pár percent, resp. niekoľko desatín percenta. Tento trend sa potvrdil aj v 1. štvrťroku 2022, kedy priemerná cena nájomného v EÚ vzrástla o 1,4 %. V porovnaní s rokom 2010 sú však prenájmy v členských štátoch drahšie priemerne o 17 %.  

 

Ceny nehnuteľností vzrástli o vyše 40 %

 

Tempo rastu cien prenájmov v EÚ výrazne zaostáva za rastom cien nehnuteľností na predaj z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. Kým prenájmy za viac ako 10 rokov zdraželi o 17 %, ceny nehnuteľností na predaj poskočili až o 45 %. Rýchlejším tempom však nerástli vo všetkých členských štátoch. Rast cien prenájmov predbehli v 19 krajinách, medzi ktorými bolo aj Česko, Maďarsko, Rakúsko a pobaltské štáty, kde sa ceny nehnuteľností na predaj od roku 2010 zdvojnásobili.

Zdroj: europe-cities.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: property-forum.eu, europe-cities.com