Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny prenájmov v Bratislave klesajú

Napísal Róbert Bosák, 13.10.2020

Kým na kúpu bytu v hlavnom meste potrebujeme minúť viac ako pred pár mesiacmi, za prenájom momentálne zaplatíme o niečo menej. Bratislavský trh s prenájmami má totiž za sebou niekoľkomesačný trend zlacňovania.

Zdroj: nomadepicureans.com 


Dôvody poklesu cien nájomného v Bratislave sa spájajú hlavne s prebiehajúcou koronakrízou. Tá oslabila obsadenosť bytov aj dopyt po nich, s čím začali ceny nájmov automaticky klesať. Podľa údajov, s ktorými prišiel portál www.nehnutelnosti.sk, sú momentálne na úrovni nižšej ako pred rokom. Citeľný pokles zaznamenali aj v polročnom porovnaní.

Zdroj: wander-lush.org


Nájom v 2-izbových bytoch zlacnel vo všetkých okresoch


Nielen najviac predávané, ale tiež najviac prenajímané sú 2 a 3-izbové byty. V prípade tých 2-izbových bol k 3. kvartálu 2020 zaznamenaný pokles nájomného v každom z 5 bratislavských okresov, a to v polročnom aj v medziročnom porovnaní. Najvyšší prepad zaznamenalo Staré Mesto, kde pokles dosiahol v oboch porovnaniach až 2-ciferné hodnoty. 

 

Okres

 Nájomné 3.Q 2020

Polročný rozdiel

Medziročný rozdiel

BA I

646 €

- 12,9 %

- 10,5 %

BA II

561 €

- 2,8 %

- 4,4 %

BA III

558 €

- 3,3 %

- 1,6 %

BA IV

545 €

- 4,7 %

- 0,9 %

BA V

540 €

- 3,7 %

- 11 %

Zdroj: www.nehnutelnosti.sk

 

3-izbové byty zlacňovali hlavne v Ružinove a v Petržalke


V porovnaní cien nájomného 3-izbových bratislavských bytov padali v 3. kvartáli ešte vyššie čísla. S tými sa stretli hlavne nájomníci v Ružinove a v Petržalke. Kým v Petržalke bola cena nájomného nižšia o viac ako 10 % v polročnom aj v medziročnom porovnávaní, v Ružinove zaznamenala dvojciferný pokles iba v prvom prípade.


Okres

Nájomné 3.Q 2020

Polročný rozdiel

Medziročný rozdiel

BA I

920 €

- 5,2 %

0 %

BA II

662 €

- 17,4 %

- 6,6 %

BA III

747 €

- 3,2 %

+ 1,6 %

BA IV

624 €

- 11 %

- 1,9 %

BA V

610 €

- 10 %

- 10,3 %

Zdroj: www.nehnutelnosti.sk

 

Pokles cien nájomného v posledných mesiacoch nezaznamenalo iba hlavné mesto. Lacnejšie boli aj prenájmy v Nitre, v Trnave a v niektorých košických častiach. Ostatné krajské mestá zaznamenali pri jednotlivých typoch bytov rôzne výsledky. Niekde prišlo k prepadu, inde sa  zas objavili plusové čísla.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: nomadepicureans.com, wander-lush.org