Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny prenájmov na svetovom kancelárskom trhu opäť rástli

Napísal Róbert Bosák, 06.07.2018

Po dlhšom čase máme k dispozícii ďalšie štatistiky hodnotiace vývoj cien na svetovom kancelárskom trhu. Spoločnosť CBRE vo svojej tradičnej správe zverejnila najnovšie výsledky, ktoré nám odhaľujú aktuálny stav okolo prenajímania kancelárií vo svete.  

 

O prekvapenia nebola pri zostavovaní najnovšieho rebríčka miest s najdrahšími kanceláriami núdza ani teraz. Aspoň tak hodnotili výsledky nedávno zverejnených štatistík odborníci, ktorí sa špecializujú na sledovanie vývoja na celosvetovom kancelárskom trhu. Spolu s nimi sme svedkami porážky tradičného lídra aj splnenia prognóz ohľadom globálneho cenového rastu.

 

Celosvetový rast dosiahol priemerne až 2,4 %

 

Extrémne rýchlo stúpajúci dopyt po kanceláriách dvíha ceny administratívnych priestorov už zopár rokov za sebou. Ich priemerná hodnota je v porovnaní s predošlými výsledkami vyššia aj v aktuálnych štatistikách, podľa ktorých dosiahol globálny rast 2,4 %, čo patrí k najlepším číslam za posledné roky.

Zroj: www.darkhorsefinancial.com.au 


Priemerný rast cien v jednotlivých regiónoch:

 

Zdroj: www.cbre.com

Región

Priemerný cenový rast

EMEA (Európa, Blízky východ, Afrika)

+ 2 %

Amerika

+ 3,2 %

Ázia a Tichomorská oblasť

+ 1,7 %

Zdroj: www.completeoffices.co.uk 


Najvyšší cenový skok v Juhoafrickej republike

 

Viac ako 2 % rast je z veľkej časti zásluhou miest, ktoré vôbec nie sú tradičnými ťahúňmi tohto ukazovateľa. Najvyšší cenový vzostup dosiahol Durban z Juhoafrickej republiky, ku ktorému sa pridali aj Bangkok, Marseille či nórske Oslo. Slušné výsledky zaznamenali aj kanadské mestá, najmä Vancouver, v ktorom sa o vyšší cenový rast postaral hlavne dopyt zo strany finančných a technologických firiem.

Zdroj: www.regus.com 


Prekvapil pokles cien kancelárií v emirátoch

 

CBRE nehodnotí len mestá s úspešným cenovým rastom. V rámci tvorby tejto štatistiky sa pozerá aj na opačnú stranu a vyberá lokality s najvýraznejším prepadom cien. Ten bol podľa aktuálnych štatistík najsilnejší v Dubaji, ŠanghajiAbú Zabí. Každé z týchto miest bolo pravidelne spájané s výrazným rastom, no prebytok administratívnych priestorov priniesol po dlhšom čase značný pokles cien.

Zdroj: www.e-architect.co.uk 


Londýn stráca vedenie, najdrahší je Hongkong

 

Kým vývoj cien v JAR a SAE prekvapil, na vrchole rebríčka miest s najdrahšími kanceláriami šlo všetko podľa očakávaní. Tie sa točili výhradne okolo súboja o vedenie, do ktorého vstúpil Hongkong s Londýnom. Úspešnejšie z neho vzišiel práve Hongkong, kde sa dajú kancelárie aktuálne prenajať priemerne za 275 USD za m2. Londýnu ako dlhoročnému lídrovi tak ostalo „len“ 2. miesto pred ďalším čínskym účastníkom top 3, ktorým nie je nik iný ako Peking.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.dailymail.co.uk, www.cbre.com

Foto: www.huntsvilleoffices.com, www.darkhorsefinancial.com.au, www.completeoffices.co.uk, www.regus.com, www.e-architect.co.uk