Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny panelákových bytov môžu kedykoľvek prekvapiť

Napísal Róbert Bosák, 08.06.2018

Ak sa im darí v Česku, prečo by nemohli prekvapiť u nás. Aj takéto úvahy prichádzajú od čoraz väčšej skupiny odborníkov, ktorí sledujú vývoj cien panelákových bytov a ich snahu dobiehať hodnotu novostavieb.

 

To, že starším bytom sa občas podarí dosiahnuť lepšie čísla ako novostavbám, nie je žiadne tajomstvo. Mnohé z týchto bytov sú práve v panelákových domoch, čo len potvrdzuje, že aj smutne slávne paneláky dokážu stále miešať kartami na realitnom trhu. V mnohých lokalitách to dokonca vyzerá tak, že ich priemerná hodnota môže dobehnúť ceny novostavieb.

 

Zdražovanie miestami vyskočí aj na slušných 5 %

 

Napriek tomu, že rast cien panelákových bytov je dosť kolísavý, niekoľko skvelých kvartálov svedčí o ich schopnosti zabodovať. Posledným silným obdobím bol tretí štvrťrok 2017, kedy sa napríklad starším bytom v Bratislave (teda nie len panelákovým) podarilo dosiahnuť až 5 % medzikvartálny rast jednotkovej ceny. Modelové byty s výmerou 66 m2 sa tak priemerne predávali už za viac ako 145 000 €, čo bolo po roku stagnácie poriadnym osviežením trhu.

Zdroj: www.tandemgroup.cz 


Panelákové byty v Česku zdražujú ešte rýchlejšie

 

Hneď v úvode sme v súvislosti s cenovým rastom panelákových bytov spomínali Česko. Tam nehnuteľnosti tohto typu zdražujú ešte rýchlejšie ako u nás, čo neplatí len v Prahe či v Brne.  Podľa správy TASR odvolávajúcej sa na štúdiu M&M reality dosiahol rast cien panelákových bytov v Česku za rok 2017 až 15 %. To podporilo zdražovanie aj v mestách ako Nymburk či Jablonec nad Nisou, kde sa hodnota starších bytov vyrovnala alebo predbehla novostavby.

Zdroj: www.wikipedia.org


5 faktorov, ktoré dvíhajú ceny panelákových bytov:

 

- slabšia aktuálna ponuka novostavieb

- výstavba nových bytov v prehustených lokalitách

- klesajúci podiel nezrekonštruovaných starých bytov

- zmeny v priemernej výmere bytov v nových projektoch

- zlepšujúca sa občianska vybavenosť na starých sídliskách

Zdroj: www.panadea.com 


Tomu, že ceny panelákových bytov by dobehli či dokonca dokázali predbehnúť novostavby, síce verí málokto, no o ďalšie cenové skoky by núdza byť nemala. Práve preto sa oplatí dať starším bytom príležitosť a po dôkladnej renovácii z nich možno vyťažiť porovnateľne toľko ako v prípade akejkoľvek novostavby.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.tandemgroup.cz, www.wikipedia.org, www.panadea.com