Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny nehnuteľností na bývanie v SR pokračujú v rýchlom raste

Napísal Róbert Bosák, 06.05.2021

Predpovede o pokračujúcom zdražovaní bytov a rodinných domov v roku 2021 sa začali napĺňať, aspoň tak to vyplýva z najnovších štatistík za 1. kvartál. Tie priniesli niekoľko vyšších čísel, ktoré naznačili, že súčasný rok môže byť minimálne rovnako silný ako ten minulý.

Zdroj: zilina-gallery.sk 


O raste cien bývania v úvodných 3 mesiacoch informovala Národná banka Slovenska (NBS) prostredníctvom svojej novej štatistky. Tá sa zameriava na podrobný vývoj cien na celoslovenskej úrovni aj v jednotlivých krajoch, pričom výsledky za 1. štvrťrok 2021 porovnáva štvrťročne aj medziročne.

Zdroj: wikimedia.org - RI91


Medziročný rast cien sa vrátil na dvojcifernú úroveň

 

Rast cien bytov a domov bol vysoký v obidvoch porovnaniach. Kým v tom štvrťročnom sa udržal na jednocifernej úrovni s konečným výsledkom 4,2 %, v medziročnom zaznamenal až 15,5 %, čo je jeden z najvyšších rastov za posledné roky. Dôvodom takéhoto výsledku je rast priemernej ceny bývania, ktorá poskočila o 77 € a daný kvartál zakončila na úrovni 1930 € za m².

 

Ceny domov sa zvýšili takmer dvojnásobne rýchlejšie

 

O vysoký rast cien sa tentoraz väčšou mierou postarali rodinné domy, čo je stále neobvyklým javom. Tempo ich zdražovania bolo v porovnaní s bytmi takmer dvojnásobne rýchlejšie. Kým priemerná cena bytov poskočila „len“ o 53 € za , pri rodinných domoch sa v danom období zvýšila o 102 €. Vo výslednom medziročnom porovnaní to cenám rodinných domov prinieslo priemerne až 16,4 % nárast.

 

Priemerná cena bytov a domov (1. štvrťrok 2021):


Byty

2179 € za m²

Domy

1471 € za m²

Spolu

1930 € za m²

Zdroj: www.nbs.sk

 

Ceny nehnuteľností na bývanie rástli v každom kraji

 

Ďalším faktorom, ktorý výraznou mierou prispel k vysokému nárastu cien, bolo zdražovanie v celej SR. Nie je to tak dávno, čo ceny bytov a domov pravidelne rástli v každom z 8 krajov naraz. V posledných kvartáloch sa však v niektorých regiónoch objavovali aj mínusové čísla, čo sa v úvodnej časti tohto roka nestalo. Ceny nehnuteľností na bývanie stúpli všade, pričom najvyšší rast bol zaznamenaný v Trenčianskom a v Nitrianskom kraji.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Zdroj foto: zilina-gallery.sk, wikimedia.org – RI91