Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny bývania v eurozóne zaznamenali najvyšší rast od roku 2006

Napísal Róbert Bosák, 12.04.2021

Realitný trh v eurozóne sprevádza dlhodobé zvyšovanie cien. Už pár rokov sa tak deje aj na trhu s bytmi a rodinnými domami. Tie majú za sebou vôbec najvyšší medziročný rast od roku 2006.

Zdroj: www.pixabay.com 


O ďalšom zvyšovaní cien bytov a rodinných domov v krajinách platiacich eurom informoval minulý týždeň Eurostat. Ten zverejnil výsledky za 4. štvrťrok 2020, ktoré priniesli najvyšší medziročný rast za 14 rokov. Rýchlejšie tempo zdražovania však nezaznamenala iba samotná eurozóna. Cenám bývania sa v záverečnom období minulého roka darilo v celej EÚ.

Zdroj: www.pixabay.com 


Medziročný rast dosiahol 5,4 %

 

Napriek tomu, že zdražovanie bývania v eurozóne je dlhodobé, medziročné zvyšovanie cien o viac ako 5 % nie je ničím bežným. Aj preto je rast cien bytov a domov za 4. štvrťrok 2020 najvyšším od posledného kvartálu 2006. Odvtedy medziročný rast ani raz nedosiahol 5,4 %, čo sa podarilo až na konci roka 2020. Ďaleko od tohto výsledku však nebol ani 3. štvrťrok, kedy sa medziročný rast vyšplhal na 4,9 %.

 

Ceny v EÚ rástli ešte rýchlejšie

 

Vyše 5 % medziročný rast sa v záverečnom kvartáli predošlého roka podarilo zaznamenať aj cenám bytov a domov v celej EÚ. Tie zaznamenávajú viac ako 5 % nárast pomerne častejšie. Okrem 4. štvrťroka 2020, kedy sa tempo zdražovania vyšplhalo na úroveň 5,7 %, sa podarilo výsledok nad 5 % dosiahnuť napríklad aj v 3. štvrťroku toho istého roka. Vtedy sa rast dostal na úroveň 5,3 %.

 

Štvrťročný rast cien pod 1,5 %

 

Už tradične nižšie čísla prichádzajú zo štvrťročného porovnania. V tom sa tempo rastu cien dlhodobo pohybuje na úrovni do 1,5 %. Inak tomu nebolo ani v poslednom kvartáli minulého roka. Vyššiu mieru zdražovania zaznamenala eurozóna, kde sa ceny bývania v porovnaní s 3. štvrťrokom 2020 zvýšili o 1,4 %. EÚ si viedla horšie len o jednu desatinu percenta a rok 2020 zakončila štvrťročným nárastom na úrovni 1,3 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk, ec.europa.eu

Zdroj foto: www.pixabay.com