Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny bývania v EÚ v 1. kvartáli vzrástli o vyše 5 %

Napísal Róbert Bosák, 15.07.2020

Eurostat už tradične zverejňuje štatistiky za jednotlivé kvartály s oneskorením. Napriek tomu prináša cenné informácie, ktoré vytvárajú obraz o dianí v Európskej únii. Platí to aj v prípade štatistík zameraných na ceny bývania.

Zdroj: PA – John Stillwell


V rámci štatistík zverejnených minulý týždeň sa Eurostat zameral na štvrťročné a medziročné porovnanie cien bytov a domov v EÚ za 1. kvartál 2020. V obidvoch porovnaniach sa objavili plusové čísla, ktoré potvrdili dlhodobý trend rastu cien rezidenčných nehnuteľností. Podobne ako v predošlých štvrťrokoch, aj teraz ho bolo vidieť viac v medziročnom porovnaní.

Zdroj: sociologylens.net 


Ceny bytov a domov poskočili o 5,5 %

 

1. kvartál 2020 sa na európskom trhu s bývaním niesol v znamení jedného z najvyšších rastov za posledné roky. To však platí iba v spomínanom medziročnom porovnaní, v ktorom sa ceny bytov a domov v EÚ zvýšili o 5,5 %. V prípade štvrťročného porovnania bol nárast podstatne nižší. Podľa čísel Eurostatu dosiahol iba 1,2 %.

 

Rast cien bývania v EÚ (1.Q 2020):

 

Medziročne

+ 5,5 %

Štvrťročne

+ 1,2 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

V eurozóne bol nárast nižší len o 0,5 %

 

Plusové čísla prichádzajú aj z porovnania, ktoré sa zameralo len na ceny bývania v eurozóne. Tie sa v štátoch platiacich eurom medziročne zvýšili priemerne o rovných 5 %. Aj keď za EÚ ako celkom zaostali o 0,5 %, pre eurozónu to znamená druhý najvyšší medziročný nárast cien bytov a domov od krízy z roku 2008. V štvrťročnom porovnaní sa už takýto vysoký výsledok neobjavil. V porovnaní so 4. kvartálom 2019 nárast dosiahol iba 0,9 %.

 

Rast cien bývania v eurozóne (1.Q 2020):

 

Medziročne

+ 5 %

Štvrťročne

+ 0,9 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: PA – John Stillwell, sociologylens.net