Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny bývania v druhom štvrťroku opäť mierne poskočili

Napísal Róbert Bosák, 07.08.2018

Opakované prognózy predpovedajúce pokles cien bývania stále nevychádzajú. Podľa NBS totiž v druhom tohtoročnom štvrťroku opäť vzrástli, aj keď trochu miernejším tempom, na aké sme boli zvyknutí z predošlých období.

 

Analytici začali upozorňovať na postupné spomalenie rastu cien bývania už koncom minulého roka. Ich predpovede sa však nenaplnili ani v ďalšom kvartáli, počas ktorého mala prichádzať stagnácia. Najnovšie štatistiky NSB hodnotiace obdobie od apríla do júna totiž opäť potvrdili pokračovanie trendu zdražovania.

Zdroj: www.proptiger.com 


Priemerná cena bývania v SR vzrástla už na 1431 €

 

1431 €, presne toľko dosahuje najnovšia priemerná cena bývania v SR, aspoň podľa štatistík NBS. Po prvom tohtoročnom kvartáli sme sa tak dočkali zdražovania aj v druhom štvrťroku, aj keď ani zďaleka nie takého výrazného ako v predošlých obdobiach

 

Štvrťročný rast priemernej ceny bývania v SR:  + 2,51 %

Medziročný rast priemernej ceny bývania v SR:  + 4,53 %

 

Najvyšší štvrťročný rast v krajoch Nitra a Prešov

 

V regiónoch, ktoré sú tradičnými ťahúňmi priemernej ceny nahor, bolo tempo zdražovania tentoraz pomalšie. Platilo to hlavne v štvrťročnom porovnaní, v ktorom sa Bratislavskému a Košickému kraju nepodarilo prekonať ani 2 % hranicu. Podstatne lepšie výsledky dosiahli regióny Nitra a Prešov, v ktorých ceny rástli takmer o 5 % rýchlejšie ako štvrťrok predtým. 

 

Štvrťročný rast cien bývania v jednotlivých krajoch:

Kraj

Štvrťročný rast

Kraj

Štvrťročný rast

Nitriansky

+ 4,92 %

Banskobystrický

+ 2,60 %

Prešovský

+ 4,82 %

Trenčiansky

+ 2,00 %

Trnavský

+ 4,00 %

Bratislavský

+ 1,85 %

Žilinský

+ 3,74 %

Košický

+ 0,56 %

*Zdroj: www.nbs.sk

 

Medziročne sa najviac darilo Trnavskému regiónu

 

Kým štvrťročné porovnanie ovládla Nitra s Prešovom, v tom medziročnom sa o vyšší národný priemer postarali nehnuteľnosti z Trnavského kraja. Ten je totiž jediným krajom, kde celková priemerná cena poskočila dvojciferným rozdielom. Presne naopak je na tom Banskobystrický región , kde celkový rast nedosiahol ani 1 %.

 

Medziročný rast cien bývania v jednotlivých krajoch:

Kraj

Medziročný rast

Kraj

Medziročný rast

Trnavský

+ 10,99 %

Bratislavský

+ 4,04 %

Košický

+ 8,99 %

Prešovský

+ 3,82 %

Nitriansky  

+ 8,53 %

Trenčiansky

+ 2,69 %

Žilinský

+ 5,77 %

 Banskobystrický

+ 0,56 %

*Zdroj: www.nbs.sk

 

Byty opäť zdražovali rýchlejšie ako rodinné domy

 

S výnimkou niektorých štvrťrokov sa už stáva pravidlom, že byty zdražujú výrazne rýchlejšie ako rodinné domy. Inak to nebolo ani v druhom štvrťroku, kedy práve rast cien bytov potiahol celkový priemer.

 

Byty – priemerne 1720 €/m2

Rodinné domy – priemerne 1165 €/m2

Štvrťročne

Medziročne

Štvrťročne

Medziročne

+ 2,4 %

+ 8,2 %

+ 2,5 %

+ 2,2 %

*Zdroj: www.nbs.sk

 

Hodnotenie aktuálne prebiehajúceho kvartálu bude vôbec prvé po zavedení nových opatrení na hypotekárnom trhu, v rámci ktorých budú úvery na bývanie menej dostupné. Ako zasiahne tento faktor do vývoja cien bývania, to ukážu ďalšie štatistiky NBS. Očakávania sú rovnaké ako doposiaľ, a teda, že ceny už rásť nebudú. Posledné 2 kvartály však ukázali presný opak.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk, www.tasr.sk

Foto: www.proptiger.com