Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny bytov v Európskej únii naďalej rastú

Napísal Róbert Bosák, 22.01.2017

Netrvalo dlho a Eurostat sa opäť prihlásil s novými štatistikami zameranými na cenový vývoj európskych nehnuteľností. Tentoraz ide o informácie za tretí štvrťrok 2016, ktorý priniesol ďalšie pozitívne správy.

 

Kto pozorne sleduje vývoj cien realít na starom kontinente, tomu je známe, že plusové čísla ovládajú štatistiky už pár mesiacov. Podľa najnovších údajov vyplývajúcich z informácií od Eurostatu tento pozitívny vývoj pokračoval aj v treťom štvrťroku minulého roka a odrazil sa najmä na koncových cenách bytov. Pre nás je podstatné, že zdražovanie pokračovalo naďalej aj u nás a dokonca patrilo k najrýchlejším v celej únii. 

 

Ceny bytov rástli v 25 krajinách

 

Vývoj cien bytov v EÚ potvrdzoval rastúcu tendenciu počas celého roka, no práve v treťom kvartáli naberal na obrátkach. V porovnaní s predchádzajúcimi kvartálmi sa totiž čísla dostali do plusu už v 25 krajinách. Takéto výsledky sú jasným náznakom toho, že európsky bytový trh je z najhoršieho vonku a oživenie už zasiahlo takmer celú úniu.

Zdroj: ihned.cz

 

V Maďarsku stále najrýchlejší rast

 

Na vrchole rebríčka hodnotiaceho ceny bytov v EÚ sa aj v treťom kvartáli ocitlo Maďarsko. Naši južní susedia sú už tradičnými lídrami a spolu so silným Lotyšskom naďalej ovládajú popredné pozície. Ako jediné krajiny sa dostali nad 10%, čím si udržali dvojciferný nárast už niekoľkýkrát po sebe, čo platí hlavne v prípade maďarských bytov.

 

Pokles len na Cypre a v Taliansku

 

Kým v 25 krajinách sa makléri tešia zdražovaniu, Cyprus a Taliansko sa stále nevedia dostať z dlhodobej stagnácie. Taliani sa aspoň trochu približujú k obratu, no trh na Cypre vykázal až 3,3% pokles. Otáznik visí nad Gréckom, ktoré Eurostatu prestalo odovzdávať štatistiky, takže nik nevie, ako sa tamojšie ceny bytov hýbu.

Zdroj: stoplusjednicka.cz

 

Slovensko uzatvára prvú päťku

 

Nech sú už úspechy alebo neúspechy európskych krajín akékoľvek, nás zaujímajú výsledky  Slovenska. Našťastie, Eurostat má pre nás dobré správy a so 7,5% rastom nás radí na piatu pozíciu v rebríčku. Ide tak o ďalší skvelý výsledok, ktorý náš bytový trh v minulom roku zaknihoval, vďaka čomu sa postavil medzi krajiny s najdynamickejším realitným trhom.

 

Desiatka krajín EÚ s najrýchlejším medziročným rastom cien bytov (3.kvartál 2016):


Krajina

Medziročný rast

Krajina

Medziročný rast

Maďarsko

11,6%

Estónsko

7,4%

Lotyšsko

10,8%

V.Británia

7,3%

Bulharsko

8,8%

Írsko

7,1%

Portugalsko

7,6%

Švédsko

7,1%

Slovensko

7,5%

Rumunsko

7,1%

Zdroj: rkek.cz


Údaje za tretí vlaňajší kvartál sú najlepšou odmenou pre všetkých predstaviteľov bytového trhu. Štatistiky za rok 2016 však ešte nekončia a na rade budú čísla zo záverečného štvrťroku. Práve ten mal byť vyvrcholením rekordne úspešného roka, takže opäť môžeme čakať ďalšie vynikajúce čísla, čo platí aspoň na Slovensku.

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : Eurostat

Foto : norkfolkchamber.co.uk, ihned.cz, stoplusjednicka.cz, rkek.cz