Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny bytov a domov v EÚ zaznamenali najvyšší rast za 15 rokov

Napísal Róbert Bosák, 09.05.2022

Zdražovanie európskych nehnuteľností na bývanie nie je žiadnou novinkou. Ceny bytov a domov v EÚ sa s výnimkou niektorých štvrťrokov zvyšujú nepretržite pár rokov. Inak to nebolo ani v 4. kvartáli minulého roka.

Zdroj: eupoliticalreport.eu

 

Práve v 4. kvartáli 2021 bol v štatistikách monitorujúcich priebežný vývoj cien rezidenčných nehnuteľností v EÚ zaznamenaný jeden z najvyšších výsledkov, aké boli doposiaľ zverejnené. Informoval o tom Eurostat, ktorý predstavil nový index cien bytov a domov v EÚ za obdobie posledných 3 mesiacov minulého roka. Podľa zverejnených čísel dosiahlo zdražovanie týchto nehnuteľností najrýchlejšie tempo za 15 rokov.

Zdroj: homestratosphere.com


Medziročný rast dosiahol 10 %

 

Na dosiahnutie 15-ročného maxima stačil rezidenčným nehnuteľnostiam v EÚ rast na úrovni 10 %. Vyšší výsledok sa v medziročnom porovnaní objavil naposledy v 4. štvrťroku 2006. V záverečnom kvartáli minulého roka sa ho nepodarilo prekonať napriek rekordnému nárastu cien vo vybraných členských štátoch. K tým patrí aj susedné Česko, ktoré má za sebou kvartál s doteraz najvyšším medziročným rastom cien bytov a domov.  

 

Štáty s najvyšším rastom cien:

 

Česko

+ 25,8 %

Estónsko

+ 20,4 %

Litva

+ 19,8 %

Slovensko

+ 10,7 %

Zdroj: Eurostat

 

Uvedené čísla vzišli z indexu cien bytov a domov v EÚ, ktorý Eurostat zostavuje na základe údajov jednotlivých národných štatistických úradov. Konečný rast cien sa vyrátava iba z cien predaných nehnuteľností, nie z cien všetkých nehnuteľností, ktoré sa v danom období objavili v realitnej ponuke. Jednotlivé údaje sa môžu v porovnaní s číslami v iných štatistikách mierne líšiť.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: eupoliticalreport.eu, homestratosphere.com