Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Cenu za Dizajn roka 2020 získali hojdačky na americko-mexickej hranici

Napísal Róbert Bosák, 28.01.2021

V januári sa už tradične odovzdávajú niektoré prestížne ceny za najlepšie dizajnérske návrhy predchádzajúceho roka. Jedno z takýchto ocenení každoročne udeľuje aj Design Museum v Londýne, ktoré už našlo laureáta hlavnej ceny za rok 2020.

 

Ceny tohto londýnskeho múzea sú odovzdávané pod „značkou“ Beazley Designs of the Year už niekoľko rokov. Počas nich porota vždy vybrala víťazov jednotlivých kategórií a následne zvolila jedného celkového víťaza, ktorému udelila hlavnú cenu. Tá bola za rok 2020 udelená autorom návrhu hojdačiek na americko-mexickej hranici.

Zdroj: designmuseum.org 


Porota ocenila myšlienku návrhu

 

Projektu Teeter-Totter Wall, za ktorým stoja autori Ronald Rael a Virginia San Fratello spolupracujúci s Colectivo Chopeke, sa podarilo získať priazeň poroty z viacerých dôvodov. Tým hlavným je myšlienka návrhu, ktorou je prepojenie ľudí aj napriek bariéram. To si môže každý vysvetliť po svojom. Kým niekoho návrh irituje a vidia v ňom politický postoj, iní ho berú len ako výstižný nápad poukazujúci na silu jednoty, ktorá prekoná hranice.

Zdroj: designmuseum.org 


Hojdačky priamo v hraničnom plote

 

Nech boli pohnútky autorov návrhu akékoľvek, v praxi mal priniesť novú atrakciu, ktorá by vniesla do výstavby kontroverzných plotov na hraniciach USA a Mexika trochu kreativity či zábavy. Koncept pozostáva z realizácie jednoduchých tuctových hojdačiek nainštalovaných priamo do plota. V tomto prípade nebol podstatný dizajn, ale dôraz na inštaláciu, ktorá zaistí, že polovica ružových hojdačiek zasahuje na americkú a druhá polovica na mexickú stranu.

Zdroj: designmuseum.org 


Porotu zaujal nápad natoľko, až ho ocenila hneď dvakrát. Projekt totiž uspel aj v kategórii Transport, ktorá je stabilne jednou z oceňovaných kategórií. Vzhľadom na zisk dvoch cien naraz vrátane hlavnej ceny sa tak celkovo zaraďuje medzi najúspešnejšie projekty, aké boli londýnskym múzeom v posledných rokoch ocenené.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: designmuseum.org

Zdroj foto: designmuseum.org