Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Cenu Mies van der Rohe 2022 získal projekt Town House

Napísal Róbert Bosák, 03.05.2022

Najprestížnejšia architektonická súťaž v Európe má nového víťaza. Vzácna cena, ktorú získajú iba najlepší z najlepších, putovala do Dublinu. Za projekt Town House, ktorý je pýchou anglického mesta Kingston upon Thames, ho získalo ženské duo z Írska.

Town House, Zdroj: Peter Langdawn

 

Prestížne ocenenie, známe aj ako Cena Európskej únie za súčasnú architektúru, sa udeľuje od 80. rokov minulého storočia. O jeho získanie bojujú každé 2 roky desiatky najkvalitnejších stavieb z Európy. V tomto ročníku sa o významný titul uchádzalo viac ako 530 stavieb zo 41 krajín, z ktorých bolo do užšieho výberu vybraných 40 diel. Porota následne určila finálovú päťku, z ktorej vzišiel celkový víťaz Town House.

Town House, Zdroj: ED REEVE


Polyfunkčný objekt v univerzitnom kampuse

 

Projekt Town House bol navrhnutý ako jedna z budov tvoriacich väčší univerzitný komplex. Ide o akúsi vstupnú bránu do kampusu Penrhyn Road patriaceho pod Kingston University. Celý objekt je postavený v nadčasovom štýle a plní hneď niekoľko funkcií. Okrem zriadenia moderných priestorov na študijné účely v ňom vznikla aj knižnica, galéria, ateliér a priestory na organizovanie kultúrnych podujatí. Town House sa tak stal polyfunkčným objektom, ktorý slúži ako komplexné vzdelávacie a kultúrne centrum.

Town House, Zdroj: ED REEVE

 

Historicky prvá cena pre univerzitnú budovu

 

Nadčasový dizajn, špeciálne konštrukčné prevedenie a polyfunkčný charakter objektu urobil z projektu Town House jedinečný kampus, aký bežne v európskych mestách nenájdeme. Nie náhodou zaujal celú porotu, ktorá ho nakoniec zvolila za víťaza tohto ročníka. Jeho víťazstvo zároveň prepísalo históriu súťaže. Univerzitná budova totiž získala Cenu Mies van der Rohe prvýkrát. Premiérová výhra to bola aj pre architektky Yvonne FarrellShelley McNamara. Duo z ateliéru Grafton Architects už síce získalo zopár významných ocenení, medzi nimi aj Pritzkerovu cenu, no na Mies van der Rohe Award siahli prvýkrát.

Town House, Zdroj: ED REEVE

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Peter Langdawn, ED REEVE