Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Cenu Kráľovskej akadémie za architektúru získala Renée Gailhoustet

Napísal Róbert Bosák, 14.06.2022

Vo svete architektúry sa udeľovalo ďalšie prestížne ocenenie. Jednu z najvýznamnejších cien, aké môžu autori stavebných diel získať, odovzdávala Kráľovská akadémia umení. Tá za víťazku aktuálneho ročníka vybrala francúzsku architektku Renée Gailhoustet.

 

Aj keď Kráľovská akadémia umení (Royal Academy of Arts) funguje viac ako 200 rokov, architektom začala udeľovať ceny len v roku 2018, presne 250 rokov od jej vzniku. Aj preto sa na víťazný stupienok doposiaľ postavili iba autori z Japonska, USA a Španielska. Stručný zoznam víťazných krajín tento rok rozšírilo Francúzsko, ktoré úspešne reprezentovala Renée Gailhoustet.

Zdroj: Valerie Sadoun

 

Prínos pre súčasnú architektúru a jej rozvoj

 

Podobne ako v predošlých ročníkoch, aj tento rok si ocenenie Royal Academy Architecture Award odniesla osobnosť s obrovským prínosom pre súčasnú architektúru. V prípade Renée Gailhoustet bol porotou vyzdvihnutý najmä jej cit pre nadčasový bytový dizajn s perfektnou schopnosťou integrovať sa do akéhokoľvek mestského prostredia. Členovia poroty ocenili aj dôraz na rozmanitosť a ekológiu. Ten sa prejavuje najmä využitím rôznych zelených prvkov a schopnosťou vniesť do návrhov budov kúsok prírody.

 

Priekopníčka sociálneho bývania v Paríži

 

Typický rukopis ocenenej architektky je viditeľný najmä v Paríži a jeho blízkom okolí. Práve francúzska metropola je miestom, kde bola Renée Gailhoustet najaktívnejšia. V meste po nej ostalo viacero bytových objektov, ktoré boli na základe jej návrhov zrealizované ako projekty sociálneho bývania. Autorka ich dokázala navrhovať tak, aby obyvateľom z nízkopríjmových skupín poskytli štandardné a cenovo dostupné bývanie aj v drahých a lukratívnych lokalít. Jej projekty inšpirovali aj ďalších architektov, ktorí pokračovali v rozvoji sociálneho bývania vo Francúzsku. Status architektky ako priekopníčky sociálneho bývania zohral dôležitú úlohu aj pri udeľovaní prestížneho ocenenia, aké sa podarí získať len tým najlepším v tejto brandži.

Zdroj: sosbrutalism.org

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Valerie Sadoun, sosbrutalism.org