Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čaká nás nový spôsob života v malých mobilných chatkách ?

Napísal Róbert Bosák, 19.08.2016

Mobilné domčeky, s ktorými by sme mohli kočovať podobne ako s karavanom, sú snom mnohých dobrodruhov. Zdá sa, že dnešní dizajnéri dokázali prísť s návrhmi mobilných chatiek, ktoré spĺňajú práve tento účel a stávajú sa novou formou ekologického bývania.

 

O návrhoch prvých mobilných chatiek sme počuli už pred pár rokmi, no vo väčšom sa začali presadzovať až v poslednom období. Všetko odštartovalo zopár projektmi, ktorých autori sa nezávisle od seba snažili navrhnúť úsporné bývanie v minidomoch, ktoré by navyše zdobila mobilita. Realizácia niektorých nápadov dopadla na výbornú a my sa ideme pozrieť, ako sa v takýchto chatkách vlastne žije.

 

S domom na cestách

 

Už pri prvom pohľade na mobilnú chatku si všimneme, že „základy“ stoja na kolesách, čo nám umožní vziať si domček kdekoľvek so sebou. Z tohto hľadiska je jasné, že investovať do neho budú najmä cestovatelia, ktorí preferujú kočovný spôsob života a neláka ich prespávanie v hoteloch, na základe čoho si skôr vyberú niečo netradičné.

Zdroj: www.archnews.cn


Útulne napriek malému priestoru 

 

Výhoda, ktorou je možnosť brať na cesty svoje bývanie, si vypýtala svoju daň. Tou je úplne miniatúrny priestor, ktorý tieto chatky majiteľom ponúkajú. Ich autori však schválne navrhli minidomy, ktoré ponúkajú malú obytnú plochu s niekoľkými metrami štvorcovými a vsádzajú na skromnosť a jednoduchosť.

Zdroj: www.archnews.cn


Dva najznámejšie projekty mobilných chatiek :

 

O najznámejší projekt, ktorého cieľom bolo navrhnúť malý mobilný domček, sa postarala dizajnérka Hristina Hristová z Bulharska. Jej dielo sa preslávilo pod názvom Koleliba, čo v preklade znamená „chatka na kolesách.“ Ide o malý domček s výmerou 9m2 dosahujúci výšku 2,5 metra, ktorý je zhotovený z preglejky a presklených dverí.

Zdroj: www.mastercity.ru

 

Ďalší projekt chatiek tohto typu prichádza od študentov z Harvardu, ktorý so spoločnosťou Getaway predstavili minulý rok. V súčasnosti sa v lesoch neďaleko miest Boston a New York prevádzkuje 6 objektov s výmerou od 15 do 20m2. Spočiatku sa ľudia zaujímali o domčeky kvôli dovolenke, no postupne sa zvyšuje záujem aj o ich využitie na účely trvalého bydliska.

Zdroj: www.archnews.cn

 

O zmenách v najnovších architektonických trendoch a zrýchľujúcej sa expanzii ekologického bývania v úsporných minidomoch sme sa zmienili viackrát. Aktuálna novinka prichádzajúca od študentov zo zámoria takisto dokazuje, že 21.storočie bude patriť tomuto spôsobu bývania a výstavby, čo postaví dnešnú populáciu pred citeľnú zmenu životného štýlu. Súčasný model už nespĺňa požiadavky zdravého a nezávislého bývania, takže prečo neskúsiť niečo nové?

 

Text : Róbert Bosák

Foto : archnews.cn, mastercity.ru