Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Čaká nás ďalšie sprísnenie podmienok na úverovom trhu

Napísal Róbert Bosák, 19.03.2018

To, čo sa ešte donedávna javilo ako dezinformácia, sa nakoniec potvrdilo. Vedenie NBS vyhlásilo, že bude pokračovať v sprísňovaní podmienok na úverovom trhu a žiadateľov o úvery na bývanie tak čakajú ďalšie obmedzenia.

 

Kto nestihol požiadať o hypotéku alebo iný úver doposiaľ, už o pár mesiacov sa mu to nemusí podariť vôbec. NBS totiž koncom februára avizovala ďalšie zmeny spojené so schvaľovaním úverov a tentoraz nepôjde len o úvery na bývanie. Do hry vstúpia aj obmedzenia spotrebných úverov, takže sťažené nebude len financovanie kúpy a výstavby, ale aj bežných rekonštrukcií.

Zdroj: www.thebalance.com


Dôvodom obmedzení je naša zadlženosť

 

Najrýchlejšie rastúci pomer zadlženosti v celej EÚ, nepretržitý rast tejto miery od roku 2005 či výška dlhu v prepočte na obyvateľa viac ako 6 000 €. To sú len niektoré varovné signály upozorňujúce na to, že vysoké dlhy Slovákov môžu byť problémom pre ekonomiku krajiny. NBS to chce riešiť ďalším sprísňovaním podmienok, ktoré dajú červenú tisíckam žiadateľov.


Pripravovaná podoba nových obmedzení:

 

Limit na pomer zadlženosti k príjmu – Zavedenie limitu na maximálny pomer zadlženosti k výške príjmu žiadateľa sa považuje za najúčinnejšie opatrenie, akým sa dá zabrániť nárastu dlhov. Podobný ukazovateľ sa už v niektorých krajinách berie do úvahy, no u nás sa o jeho zavedení zatiaľ iba uvažuje.

 

Prísnejšie limity pre pomer LTV –  Spočiatku prišli do hry len obmedzenia 100 % hypoték, no dnes sú banky väčšinou ochotné poskytovať len úvery s pomerom LTV 80 %. Ak sa NBS rozhodne prísť s ďalším sprísnením, klienti budú zrejme môcť financovať peniazmi z banky najviac 70 % celkovej ceny bývania.

 

- navrhované podmienky sa dotknú všetkých úverov, aj spotrebných, aj tých na bývanie


Termín zavedenia opatrení je neznámy

 

Zavedenie plánovaných noviniek je ešte len v stave úvodných príprav, po ktorých príde na rad pripomienkovanie a nastavenie konkrétnych opatrení. Termín vstupu do oficiálnej platnosti je tak stále iba v rovine úvah a NBS k nemu nepodala presné informácie. Je možné, že tento rok sa už podmienky nesprísnia a klienti s horšími finančnými možnosťami ešte úver získajú.

Zdroj: www.themoneywise.co.uk

 

Aj keď cieľom pripravovaných noviniek je znížiť dlhy Slovákov a spomaliť nezdravo rastúci dopyt po úveroch, realita môže byť celkom iná. Mnohí odborníci upozorňujú na opačný vývoj a ďalšie zrýchľovanie zadlženosti. Klienti sa totiž môžu zľaknúť a v snahe vyhnúť sa tvrdším kritériám budú žiadať o úvery čím skôr, s čím miera dlhov opäť iba porastie.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.tareasymas.es, www.thebalance.com, www.themoneywise.co.uk