Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Bývanie v pohraničí pri Bratislave – plusy a mínusy

Napísal Róbert Bosák, 07.03.2018

Počet Slovákov pôsobiacich v Bratislave, no žijúcich v blízkom pohraničí, sa pravidelne zvyšuje. Pohraničné obce v Rakúsku a Maďarsku lákajú našincov na viaceré výhody, no pozor. S bývaním v týchto obľúbených lokalitách za hranicou sa spája aj pár mínusov.

 

Rakúske dedinky ako Berg, Kittsee, Wolfsthal či dobre známa maďarská Rajka sú pre našich ľudí stále viac príťažlivé. Za svoj nový domov si ich vyberajú práve ľudia z Bratislavy, ktorí ostali pracovať v hlavnom meste, no otázku bývania riešili v malých pohraničných dedinkách.  Tie sú napriek niekoľkým nevýhodám schopné pomôcť nám so snahou zvýšiť kvalitu života.

Zdroj: www.kittsee.at

 

Plusy a mínusy bývania v pohraničných obciach:


+ rýchla dostupnosť do Bratislavy

- možné jazykové bariéry

+ lepšie sociálne podmienky

- nutnosť dochádzania do práce

+ tichšie a atraktívnejšie prostredie

- málo voľných pozemkov

+ nehnuteľnosti lacnejšie o pár percent

 

 

Dostupnosť do Bratislavy – Z pohraničia je to do Bratislavy maximálne do 30 kilometrov, takže cesta vám aj vďaka minimálnym problémom so zápchami potrvá len pár minút. Tých, čo necestujú autom, potešia pravidelné vlakové a autobusové spojenia.


Sociálne podmienky – To, čo Slovákov láka najmä na rakúskej strane hranice, sú podstatne výhodnejšie sociálne podmienky, či už pri podpore pre rodinu alebo pri financovaní bývania, nehovoriac o možnosti rýchleho získania štátneho občianstva.    


Pokojné lokality – Ďalšou výhodou pohraničných obcí, hlavne tých rakúskych, je príjemné prostredie obklopené prírodou. Život v každej z týchto dedín je pokojný, čo patrí k hlavným návnadám pre Bratislavčanov hľadajúcich únik z mestského ruchu.


Ceny nehnuteľností – Za veľké plus spomínaných lokalít sa považujú aj ceny nehnuteľností. Tie sú až o niekoľko percent nižšie ako v samotnej Bratislave, čo platí hlavne v Rajke, kde sa pri kúpe bytu či domu dajú ušetriť tisícky eur.

Zdroj: www.ateliersmidt.com

 

Jazykové bariéry – Problémy s jazykovými rozdielmi síce existujú, no sú zanedbateľnejšie ako v minulosti. Nielenže Slováci sa rýchlo učia cudzí jazyk, ale ich rastúci počet motivuje domácich k „pochyteniu“ slovenčiny.


Cestovanie za prácou – Denné dochádzanie do práce môže byť únavné, no zatiaľ je situácia celkom dobrá.  Ako sme spomínali vyššie, dochádzajúci nemusia trčať v zápchach a vhodné dopravné spojenie im ponúka aj verejná doprava. 


Nedostatok pozemkov – S narastajúcim dopytom po bývaní v pohraničí vyplával na povrch problém s nedostatkom voľných pozemkov. S tým sa postupne zvyšujú aj ceny, ktoré sú síce momentálne na dobrej úrovni, no už o pár rokov môžu byť diametrálne vyššie.

Zdroj: www.hiveminer.com

 

Bývanie v spomínaných obciach pomohlo v snahe zlepšiť kvalitu života tisíckam Slovákov. Jednotlivé lokality sú pre nás stále atraktívne a tento trend by mal pokračovať aj v najbližších rokoch. Všetko, samozrejme, závisí od cien nehnuteľností a podmienok v daných lokalitách.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: pinterest.com, kittsee.at, ateliersmidt.com, hiveminer.com