Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Byty v roku 2018 zdraželi o takmer 12 %

Napísal Róbert Bosák, 03.01.2019

Máme za sebou silný a dynamický rok, počas ktorého padlo zopár realitných rekordov. Niektoré z nich boli zaznamenané aj na bytovom trhu, ktorý po celý rok sprevádzal rast cien. Tie sa v porovnaní s minulým rokom zvýšili o necelých 12 %. 

 

S blížiacim sa koncom roka prichádza čas na záverečné rekapitulácie. Medzi tými sa objavia aj správy hodnotiace vývoj cien na bytovom trhu. Na celkové čísla za rok 2018 si síce chvíľu počkáme, no výsledky za 11 mesiacov, ktoré vytvárajú obraz o tohtoročnom cenovom vývoji, sú už známe.

 

Rast cien ku koncu novembra 11,9 %

 

Celkový tohtoročný rast cien bytov by v porovnaní s minulým rokom nemal prekonať 12 %. Najnovšie čísla hodnotiace cenový vývoj za prvých 11 mesiacov totiž priniesli výsledok na úrovni 11,9 %. Vzhľadom na postupný útlm zdražovania v posledných mesiacoch by nárast cien v decembri už nemal celkový ročný výsledok zvýšiť, skôr naopak. 

 

O vyššom raste rozhodol prvý polrok

 

Nebyť spomínaného spomaľovania zdražovania, konečný výsledok mohol byť o pár percent vyšší. Ku koncu prvého polroka sa totiž nárast cien zastavil na úrovni 9,1 %, čo bolo vyše 3-násobne viac ako v období od júla do novembra, posledného hodnoteného mesiaca, kedy rast dosiahol zvyšných 2,8 %.

 

Priemerná cena dosahuje už 1655 €

 

Takmer 12 % rast sa citeľne premietol aj v ukazovateli priemernej ceny bytov na Slovensku. Jej pretrvávajúcim rastom bolo definitívne prekonané maximum z roku 2008, ktoré sa kvôli dôsledkom realitnej krízy spred 10 rokov nepodarilo dlhšie prekročiť. Tento rok však padali nové rekordy a najnovší výsledok priemernej ceny bytov z novembra 2018 dosahuje 1655 €, čo je o 176 € viac ako v závere predošlého roka.  

 

Za vyšším rastom cien bytov je hneď niekoľko dôvodov. K tým hlavným patrí zvýšený dopyt po bývaní a júlové novinky na úverovom trhu, v rámci ktorých sa očakáva slabšia dostupnosť úverov. Navyše, ceny bytov dosiahli v mnohých lokalitách nové maximá, takže budúci rok sa očakáva pokles predaja. V spojitosti s menej dostupnými úvermi by tak budúcoročný rast cien nemal dosahovať dvojciferné hodnoty, aj keď čísla zrejme ostanú naďalej plusové. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk

Foto: www.info.sk