Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Byty v Nitre sú len o pár tisíc lacnejšie ako rodinné domy

Napísal Róbert Bosák, 29.04.2019

Ceny bývania v Nitre nikdy nepatrili k tým najvyšším a nie je tomu tak ani teraz. Vývoj cien nehnuteľností však tento región radí ku krajom s najrýchlejším zdražovaním bytov a tým zároveň ku krajom, kde sa ceny bytov a domov začínajú vyrovnávať.

 

Situácia na nitrianskom realitnom trhu je podstatne iná ako pred pár rokmi. Kupujúci sa môžu spoliehať na pestrejšiu ponuku napriek rastúcemu dopytu. Za bývanie si však musia priplácať, pretože ceny tamojších nehnuteľností išli hore o niekoľko percent. Vidieť to najmä pri bytoch, ktorých hodnota začína dobiehať hodnotu rodinných domov.

 

Byty zdražovali 2 až 3-násobne rýchlejšie

 

Zatvárať pomyselné nožnice medzi cenami bývania sa nitrianskym bytom darí najmä vďaka porovnateľne rýchlejšiemu tempu zdražovania. To sa v posledných 4 rokoch pohybovalo na úrovni 50-70 %, za čím rodinné domy zďaleka nestíhajú. Ich ceny totiž za uvedené obdobie poskočili nahor „len“ o 28 %.

Zdroj: www.pixabay.com 


Na rodinný dom stačí priplatiť pár tisíc

 

Postupné vyrovnávanie cien umožňuje kupujúcim, ktorí vždy túžili po dome, premýšľať nad jeho kúpou namiesto bytu. Posledné štatistiky potvrdili, že za rodinný dom na okraji Nitry si v porovnaní s bytom v centre mesta treba priplatiť už len pár tisíc. Svedčí o tom aj porovnanie priemernej ceny 4-izbového bytu a priemernej ceny rodinného domu za 1. kvartál 2019.  

 

Priemerná cena 4-izbového bytu

Priemerná cena domu s pozemkom

132 000 €

154 600 €

Zdroj: www.tasr.sk 


Nitra dobieha celoslovenský cenový trend

 

Podobná situácia okolo cien bývania, no s trochu inými číslami, sprevádza vývoj aj v iných krajoch. Nitra tak dobieha nielen úroveň priemerných cien bytov či domov, ale aj rozdiely medzi ich hodnotou. Podľa viacerých prognóz by takýto trend mal pokračovať aj v ďalších mesiacoch, takže atraktívnosť kúpy domu namiesto bytu bude pre Nitranov ešte vyššia.

Zdroj: www.pixabay.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk

Foto: Lestat – Jan Mehlich, www.pixabay.com