Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Byty v najväčších rakúskych mestách vlani zdraželi o 7 až 17 %

Napísal Róbert Bosák, 22.01.2021

Z realitných trhov u našich susedov postupne prichádzajú štatistiky o vývoji cien bytov a domov za rok 2020. Zaujímavé čísla boli zaznamenané najmä v Rakúsku, konkrétne v jeho najväčších mestách, kde byty zdraželi o 7 až 17 %.

Zdroj: www.archpaper.com 


S údajmi o minuloročnom vývoji cien bytov v najväčších rakúskych mestách prišla platforma Immowelt. Tá sa už dlhší čas venuje monitorovaniu a porovnávaniu cien bývania v Rakúsku v rôznych časových horizontoch. V rámci toho sa zamerala aj na 5 najväčších miest v krajine a zverejnila najnovšie údaje o tempe, akým v nich ceny bytov počas minulého roka rástli.

Zdroj: www.archpaper.com 


Viedeň

Kým v iných susedných štátoch je bežné, že najdrahšie byty sú v metropole, v Rakúsku takýto trend neplatí. Za m² bytu sa tam vlani platilo priemerne 4530 €, čo je o pár stoviek menej ako v najdrahšom Salzburgu alebo Innsbrucku. V porovnaní s Innsbruckom sa cenový rozdiel ešte viac prehĺbil, nakoľko vo Viedni bol rast o polovicu pomalší a dosiahol iba 7 %.  

 

Innsbruck

Práve Innsbruck obsadil ku koncu roka 2020 prvenstvo v rebríčku miest s najdrahšími bytmi. Ich cena priemerne poskočila o 14 %, čo síce nebolo najvyššie tempo zdražovania v krajine, no stačilo to na dosiahnutie priemernej ceny bytov na úrovni 6170 € za m².

 

Salzburg

Mozartovo mesto zaostalo za Innsbruckom takmer o 1000 €. Dôvodom bol pomalší rast cien, ktorý dosiahol podobne ako vo Viedni „len“ 7 %. Napriek pomalšiemu tempu zdražovania sa však väčšina bytov v Salzburgu predávala už za viac ako 5000 € za m². Ich priemerná cena sa totiž zvýšila na úroveň 5200 € za m².

 

Linz

Omnoho lacnejšie byty sú v Linzi, kde kupujúci vlani platili za m² priemerne 3440 €. Napriek tomu, že v porovnaní s vyššie uvedenými mestami sa jedná o pomerne nižšiu cenu, pri kúpe si bolo potrebné poriadne priplatiť. Zdražovanie totiž dosiahlo až 17 %, čo je najviac spomedzi všetkých najväčších miest v krajine.

 

Graz

Rastu cien sa vlani nevyhol ani bytový trh v Grazi. Tam bolo zdražovanie podstatne pomalšie ako v Linzi. Jeho úroveň dosiahla rovných 8 %, čo zvýšilo priemernú cenu bytov v meste na 3260 € za m². Miestne byty sú tak z pätice najväčších rakúskych miest najlacnejšie.

Zdroj: www.guiding-architects.net 


Do štatistiky boli zahrnuté len byty zaradené do platformy Immowelt, pričom do hodnotenia sa dostali iba nehnuteľnosti s výmerou 40-120 m². Úroveň zdražovania aj výška priemerných cien všetkých bytov nachádzajúcich sa v jednotlivých mestách tak môže dosahovať trochu iné hodnoty.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk, www.immowelt.at

Zdroj foto: www.archpaper.com, www.guiding-architects.net