Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Bulharsko chce obnoviť projekt ropovodu do Grécka

Napísal Róbert Bosák, 13.02.2023

Vo východnej Európe môže byť vybudovaný nový ropovod. Viesť by mal z bulharského pobrežia k brehom Grécka. O jeho výstavbe sa uvažovalo už pred niekoľkými rokmi. Po obmedzeniach dovozu ruskej ropy sa projekt stáva znovu aktuálny.

 

Bulharsko patrí medzi krajiny s najväčšou závislosťou na ruskej rope. Do roku 2024 ju môže využívať na základe 2-ročnej výnimky zo zákazu dovozu ruskej ropy do členských štátov . Po uplynutí tejto lehoty musí siahnuť po iných zdrojoch. Jedným z riešení, ako si zabezpečiť dodávky tejto suroviny, môže byť výstavba dávnejšie zamýšľaného ropovodu z Bulharska do Grécka.

Zdroj: alchetron.com

 

Projekt skončil kvôli nákladom a ekológii

 

Plány na výstavbu ropovodu, ktorý by prepojil Grécko a Bulharsko, sa zmietli zo stola v roku 2011. Dôvodom boli obrovské finančné náklady odhadované na 1 mld. €. V neprospech novej trasy na prepravu ropy vtedy hovorili aj environmentálne dopady. Na obe negatíva sa aktuálne zabúda a vzhľadom na situáciu spojenú s budúcimi ropnými zdrojmi v Bulharsku sa výstavba nového ropovodu skloňuje čoraz častejšie. Bulharskí predstavitelia o realizácii tohto projektu rokovali aj so svojimi gréckymi kolegami, ktorí sa novému tranzitu nebránia.

 

Nový ropovod do Grécka s dĺžkou 300 km

 

V prípade úspešnej realizácie obnoveného projektu bude ropovod viesť trasou z bulharského čiernomorského prístavu Burgas do gréckeho prístavu Alexandrupoli na pobreží Egejského mora. Celková dĺžka ropovodu má dosiahnuť 300 kilometrov. V minulosti sa zamýšľalo nad prepravou ropy smerom z Bulharska do Grécka, teraz by bola trasa opačná. Grécka rafinéria bude zásobovať tú bulharskú. Odhadované množstvo ropy prepravovanej z Grécka zatiaľ nie je známe. V minulosti sa hovorilo o 50 mil. ton ročne, teraz môžu byť dodávky ešte väčšie.

Zdroj: proger.it

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: alchetron.com, proger.it