Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Budúcnosťou alternatívnych stavebných materiálov môže byť trstina

Napísal Róbert Bosák, 29.06.2018

V rámci šíriacej sa expanzie alternatívnych stavebných prvkov sa čoraz častejšie hovorí o neznámych, doposiaľ minimálne využívaných materiáloch. Po najnovšom sa do tohto zoznamu  dostala aj trstina, ktorej pozitíva sú, bohužiaľ, stále neobjavené.

 

Trstina ako alternatíva voči klasickým prvkom využívaným pri výstavbe budov je v tunajších končinách využívaná minimálne. Domov vybudovaných aj vďaka pozitívam tohto prírodného materiálu sotva narátame v desiatkach. Dôvodom však nie je zlá kvalita ani nevhodný dizajn, skôr príliš slabé znalosti o vlastnostiach a kvalitách takýchto príbytkov.

Zdroj: www.obnova.sk 


5 najžiadanejších vlastností trstiny:

 

Dobrá tvarovateľnosť – Len máloktoré materiály ponúkajú takú širokú paletu možností, ako tvarovať jednotlivé časti stavby či jej interiéru podľa vlastného vkusu. Práve trstina umožňuje experimentovať s originálnymi návrhmi, čo platí najmä v prípade strešnej krytiny.

Izolačné schopnosti – Vlastnosti tepelnoizolačných trstinových dosiek sa môžu porovnávať s najkvalitnejšími izolačnými materiálmi. Vďaka účelovému využitiu v interiéri či z vonkajšej strany chránia stavbu pred hlukom.  

Slušná ohňovzdornosť – Znie to paradoxne, no trstina ako stavebný prvok patrí k najmenej horľavým prírodným materiálom. Aj vďaka tomu sa dá využívať ako bežná a odolná súčasť konštrukcií.

Odolnosť voči rozkladu – Medzi negatíva prírodných materiálov patrí rýchlejší biologický rozklad, čomu sa trstina celkom dobre vyhýba. Takéto domy dokážu vydržať aj o niekoľko desiatok rokov dlhšie ako hlinené a slamené príbytky.

Širokospektrálne využitie – Spomínané konštrukcie, strešné krytiny či tepelnoizolačné dosky sú len zlomkom toho, kde všade sa dá trstina pri výstavbe uplatniť. Jej všestranné využitie sa dá aplikovať v interiéri aj na záhradách, čo len zvyšuje jej flexibilitu.

Zdroj: www.thearmchairexplorer.com 


Najčastejšie využitie v stavebníctve:

 

Ploty v záhrade – V súčasnosti sa s trstinou stretávame najčastejšie pri plotoch. Tie dodávajú exteriérom tradičný, miestami až exotický nádych, ktorý sa stará o vkusnejší vzhľad záhrady.

Strešné krytiny – Voči strešným krytinám tohto typu sa vzniesla celá rada predsudkov, no len malá hŕstka z nich je oprávnená. Trstinové strechy totiž patria k najkrajším a najtrvácnejším.

Konštrukčné dosky – Trstinové dosky sú nielen zdravšie a ekologickejšie, ale dokážu zľahčiť proces aplikácie. Oceniť môžeme aj ich schopnosť prepúšťať vzduch a tým znižovať vlhkosť stavby.  

Trstinové rohože – Schopnosť izolovať stavbu alebo len podporiť jej originálny dizajn, práve to je cieľom špeciálnych trstinových rohoží. Kúpiť sa dajú v každej dobrej predajni zameranej na záhradné a stavebné produkty, a to hneď v niekoľkých prevedeniach.

Zdroj: www.timbacore.co.za 


Budúcnosť trstiny ako alternatívneho materiálu vyzerá celkom sľubne, aj keď väčšia expanzia zrejme v najbližších rokoch nehrozí. Netypický stavebný prvok, ktorý na niektorých pôsobí až exoticky, by si však mohol získať skupinu priaznivcov ekologického bývania a poskytovať im ešte otvorenejšie možnosti pri experimentovaní s novými stavebnými metódami.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.obnova.sk, www.thearmchairexplorer.com, www.timbacore.co.za