Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Budú roboti v budúcnosti stavať namiesto ľudí ?

Napísal Róbert Bosák, 03.06.2016

Prítomnosť robotov v živote človeka nie je žiadnou novinkou a s ich prácou sa môžeme stretávať v rôznych oblastiach. V stavebníctve však zatiaľ svoje miesto nemajú, aj keď prvé pokusy ich využitia pri realizáciách budov sa už uskutočnili. A dopadli dosť dobre.

 

V stavebníctve sa odjakživa spoliehame na kvalitu ľudskej práce, no vzhľadom na rýchlosť súčasnej doby sa mnohé projekty nezaobídu bez moderných technológií. Aj to je dôvodom, pre ktorý sa vedci spájajú s cieľom zostrojiť robotov, ktorí dokážu stavať aj budovy. Úvodné pokusy o túto revolúciu v oblasti architektúry sa už uskutočnili a keďže splnili očakávania, dá sa očakávať, že roboti budú v budúcnosti bežnou súčasťou stavenísk.

Zdroj: www.archiscene.net


Úspech robotickej výstavby prekvapil 

 

Príchod robotov do stavebníctva sa avizoval už dávnejšie, no až minulý rok sa začalo s ich skutočným zavádzaním do praxe. Nakoľko bolo využitie robotov pri realizácií čínskej budovy múzea v meste Šen-čen úplnou novinkou, všetci s napätím očakávali výsledok. Ten však milo prekvapil, pretože robotická výstavba splnila svoj účel, ktorým bolo najmä rýchla realizácia a úspora na finančných nákladoch. To vytvorilo najlepší predpoklad pre pokračovanie výstavby  za pomoci týchto inovatívnych technológií.

 

Premiéru si odbil objekt moderného múzea

 

Práve v spomínanom čínskom meste stojí objekt, pri ktorého realizácií boli roboti prvýkrát použití. Presnejšie ide o jednu časť múzea v Šen-čene, ktoré má byť tento rok skolaudované. Práce na najväčšej časti kultúrneho komplexu boli zhotovené práve robotmi, ktoré zvládli svoju úlohu za úžasných dvanásť týždňov. V prípade výstavby ľuďmi by podľa iniciátorov projektu šlo až o 7-8 mesiacov, pričom by na nej muselo pracovať viac ako sto ľudí. Takisto sa ušetrili aj finančné náklady, čo je ďalšou skvelou výhodou tohto spôsobu realizácie. 

 

Čína si pripísala ďalší veľký pokrok

 

Vzhľadom na viaceré technologické senzácie z posledných rokov, ktoré dokázali zefektívniť prácu v stavebníctve, nie je prvé využitie robotickej výstavby v Číne až také nečakané. Práve v tejto krajine sa tímy vedcov, architektov a stavebníkov viackrát pričinili o výrazný pokrok, ktorý umožnil stavebnému sektoru napredovať. Senzácia v podobe stavajúcich robotov len potvrdzuje, že Čína pozná spôsoby ako obohatiť svet o inováciu a v spolupráci s rakúskymi architektmi sa jej podarilo zahájiť možnú architektonickú revolúciu.  

 

Budúcnosť robotov na stavbách

 

Skúsenosť s robotickou výstavbou nehnuteľnosti hodnotia mnohí ako dosť dobrú a výsledky údajne splnili náročné očakávania. Na základe tohto úspechu sa dá právom predpokladať, že roboti budú odteraz dostávať pri výstavbe zelenú čoraz častejšie a v budúcnosti sa môžu stať prirodzenou súčasťou stavenísk. Zatiaľ je však skoro hovoriť o ich bežnom využití, pretože cesta za touto technologickou revolúciou je ešte veľmi dlhá.

Zdroj: www.archiscene.net

 

Ďalší veľký pokrok v čínskom stavebníctve dokázal opäť pritiahnuť pozornosť celého sveta. Výstavba pomocou robotov je predsa len niečím novým, na čo sme neboli zvyknutí, takže špeciálny spôsob budovania nehnuteľností je pre mnohých prekvapením. Okrem toho, táto senzácia by mohla v budúcnosti viesť k príchodu revolúcie v stavebníctve, ktorá by priniesla efektívnejší spôsob výstavby. Netreba však zabúdať, že stavebné spoločnosti po celom svete zamestnávajú masy ľudí, takže využívanie robotov by nemalo byť na úkor pracovných miest. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : archiscene.net