Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Budovu železničnej stanice Ostrava-Vítkovice vyhlásili za kultúrnu pamiatku

Napísal Róbert Bosák, 27.07.2020

Českých železničných staníc s významnou kultúrnou či historickou hodnotou je hneď niekoľko. Budovy niektorých z nich sú dokonca v zozname kultúrnych pamiatok. Po najnovšom sa to podarilo aj jednému z ostravských „nádraží“.

Zdroj: npu.cz 


Štatútom kultúrnej pamiatky sa už môže pochváliť aj železničná stanica Ostrava-Vítkovice. V jej prípade však nejde o úplnú novinku. Príbeh zaradenia staničnej budovy do atraktívneho zoznamu sa totiž píše niekoľko rokov. Tentoraz to ale vyzerá na spečatenie verdiktu o udelení tohto štatútu pre daný objekt.

Zdroj: npu.cz 


Prvý pokus prišiel ešte v roku 2008

 

Pamiatkari chceli vyhlásiť výpravnú budovu spomínanej stanice za pamiatku už v roku 2008. Kvôli námietkam vtedajšieho vlastníka sa to podarilo až o 2 roky neskôr. Jej účasť v zozname kultúrnych pamiatok ale trvala iba 5 mesiacov. V roku 2012 však bola za pamiatku vyhlásená opakovane, aby vzápätí o tento štatút znovu prišla. Ani tým sa snaha pamiatkarov neskončila, čo nakoniec vyústilo do nedávneho opätovného zaradenia budovy medzi kultúrne pamiatky.

Zdroj: npu.cz 


Výpravná budova stanice vo faktoch:

 

- objekt bol postavený v rokoch 1963-1967

- o návrh projektu sa postaral Josef Danda

- budovu postavili v tzv. bruselskom štýle

- ide o jednu z mála takýchto budov v Česku

- pamiatkari ocenili, že objekt doteraz nebol výrazne prestavovaný

Zdroj: nadrazivitkovice.cz


Budova stanice Ostrava-Vítkovice získala štatút kultúrnej pamiatky s právnou účinnosťou od 22. apríla 2020. Či bude jej účasť v zozname pamiatok tentoraz dlhodobá, to ukážu najbližšie týždne, prípadne mesiace. V prípade zachovania tohto štatútu prídu na rad opravy za 330 mil. Kč, ktoré by mali začať približne o rok.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: npu.cz

Zdroj foto: npu.cz, nadrazivitkovice.cz