Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Budova novej strednej školy v Anglicku s nulovými emisiami uhlíka

Napísal Róbert Bosák, 12.01.2023

Veľká Británia patrí k najaktívnejším zástancom dosiahnutia klimatickej neutrality. Jej snaha o rýchle znižovanie emisií sa dotýka aj výstavby nových budov. Zoznam projektov s nulovými emisiami uhlíka rozšíri aj sídlo novej strednej školy na juhu Anglicka.

 

Nová stredná škola s nulovými emisiami bola navrhnutá v rámci väčšieho lokálneho projektu Homes England. Jedným z jeho cieľov je zabezpečiť kvalitné a dostupné vzdelanie deťom zo stoviek rodín žijúcich v meste Burgess Hill a jeho okolí. Okrem vzdelania na vysokej úrovni budú mať k dispozícii aj modernú udržateľnú budovu, ktorá má spĺňať najvyššie energetické požiadavky kladené na britské novostavby.


Výroba energie bez fosílnych palív

 

Hlavným cieľom projektu je výstavba úspornej školskej budovy s nulovými emisiami. Objekt má splniť tento cieľ vďaka systému zahŕňajúcemu viacero úsporných zariadení, ktorým budú dominovať solárne panely. Na celej budove ich bude nainštalovaných vyše 900, čo postačí na výrobu dostatočného množstva elektriny potrebného na zaistenie chodu celého objektu. Škola sa tak zaobíde bez fosílnych palív. Navyše, jej návrh ráta s ďalšími eko prvkami, medzi ktoré patrí moderný systém vetrania a úsporné LED osvetlenie riadené detekciou pohybu.

Zdroj: DarcStudio

 

Prvá škola s certifikátom Passivhaus

 

Návrh ateliéru Atkins zameraný na výstavbu budovy s nulovými emisiami sa okamžite stretol s pozitívnymi reakciami aj medzi inštitúciami udeľujúcimi energetické certifikáty. Sebestačná škola s predpokladanou ročnou produkciou elektriny 296 000 kWh ašpiruje na zisk certifikátu Passivhaus, ktorý sa udeľuje stavbám spĺňajúcim najvyššie štandardy energetickej efektivity. V prípade novej strednej školy v Burgess Hill pôjde o udelenie prvého certifikátu Passivhaus pre školu v anglickom grófstve West Sussex.

Zdroj: DarcStudio

 

900 žiakov vrátane znevýhodnených

 

Školu s nulovými emisiami má navštevovať 900 žiakov. Jej návštevnosť bude rásť postupne v niekoľkých fázach. V tej prvej privíta 120 detí, v poslednej až 900. Časť z nich budú tvoriť zdravotne znevýhodnené deti, pre ktorých sa zriadi podporné centrum umožňujúce vzdelávať túto skupinu žiakov v bežnej škole. Projekt už má stavebné povolenie a v najbližšom období sa očakáva štart jeho výstavby. Objekt bude vybudovaný ako súčasť projektu The Bedelans Academy, ktorý ráta s prepojením strednej a základnej školy do jedného celku. Prví žiaci ju majú začať navštevovať v septembri 2025.

Zdroj: DarcStudio

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: westsussex.gov.uk

Zdroj foto: DarcStudio