Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Brno spustilo medzinárodnú súťaž o návrh novej železničnej stanice

Napísal Róbert Bosák, 17.09.2020

V susednom Česku momentálne prebieha jedna z najväčších architektonických súťaží za posledné roky. Jej výsledkom má byť výber najlepšieho návrhu, na základe ktorého vznikne nová železničná stanica v Brne.

Zdroj: kambrno.cz 


Cieľom vedenia moravskej metropoly je vybudovať modernú nadštandardnú stanicu, ktorá sa vyrovná najlepším európskym projektom tohto druhu. Aj preto sa v spolupráci so Správou železníc pustilo do vyhlásenia veľkej medzinárodnej architektonickej súťaže. Práve z nej má vzísť víťazný ateliér s najvhodnejším návrhom podoby nového staničného komplexu.

Zdroj: kambrno.cz 


Medzinárodná súťaž prebehne v 2 fázach

 

Súťaž, ktorá už oficiálne beží, má na programe až 2 fázy. V prvej bude vybratých 9 ateliérov, ktorých návrhy nielenže naplnia kvalifikačné predpoklady, ale zároveň ukážu čo najlepší širší návrh stanice. S 3 zahraničnými ateliérmi vyzvanými k priamej účasti následne s upraveným detailnejším návrhom zabojujú o víťazstvo v druhej fáze.

 

Cieľ návrhu podoby novej stanice v Brne:

 

- návrh hlavnej staničnej budovy

- poloha hlavnej výpravnej haly

- návrh nástupíšť a ich zastrešenia

- realizácia mostných konštrukcií

- riešenie okolitých priestranstiev

- organizácia parkovacích miest

- napojenie stanice na mestskú dopravu

 

Stanica ako súčasť novej modernej zóny

 

Návrhom železničnej stanice sa veľkolepý projekt nekončí. Jej vybudovanie má byť súčasťou väčšieho návrhu, v rámci ktorého má vzniknúť moderná mestská zóna obklopujúca staničný komplex. Stanica s okolitými verejnými priestranstvami tak nebude iba kľúčovým dopravným uzlom. Jej význam bude spočívať aj v celkovom dopade na rozvoj mesta. 

 

Nakoľko ide o otvorenú medzinárodnú súťaž, prihlásiť sa do nej môžu aj slovenské ateliéry. Podmienky, ktoré je potrebné splniť k zaradeniu do súťaže, ako aj všetky informácie o nej, sú na https://zakazky.spravazeleznic.cz/contract_display_8077.html.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: spravazeleznic.cz, kambrno.cz

Zdroj foto: kambrno.cz